Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Als het aan coalitiepartij PAIS ligt wordt de regeertermijn van vier jaar afgemaakt. ,,Laten we de continuïteit bewaren en het werk afmaken dat in gang is gezet. Je wilt dit werk niet onderbreken door akkefietjes die op politiek niveau gaande zijn”, vindt vicepremier en minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening Etienne van der Horst.
Samen met Statenvoorzitter Mike Franco was hij zaterdag te gast bij het radioprogramma Wat een Week! op Paradise FM. Ook Franco vindt dat het werk van de drie PAIS-ministers - Van der Horst, Nelson Navarro (Justitie) en Stanley Palm (Economische Ontwikkeling) - niet moet wijken voor conflicten die er gaande zijn. ,,Het is voor het land veel belangrijker dat zij doorgaan. Belangrijker dan dat Marvelyne Wiels wel of niet Gevolmachtigde minister blijft.”
Volgens Van der Horst is het belangrijk dat niet elke twee jaar het roer wordt omgegooid, maar dat een regering de volle vier jaren de tijd krijgt om beleid uit te werken. Volgens Franco is het belangrijk dat er wordt uitgevoerd wat op papier is gezet. ,,Als dat niet meer mogelijk is moeten we daar onze conclusies uit trekken.” Dat er spanningen zijn binnen de coalitie ontkennen de PAIS-leden niet. Het samenwerken is lastiger geworden toen Helmin Wiels werd doodgeschoten. Franco: ,,De afspraken die vooraf werden gemaakt, waren met hem. Als je gaat onderhandelen doe je dat in kleine groepjes. Hij was daar namens Pueblo Soberano (PS) bij samen met Asjes. Op het moment dat Wiels wegvalt en je gaat praten over gemaakte afspraken, wordt het moeilijk na te gaan bij hem want hij is er niet meer. Het is duidelijk dat er verschillende stromingen binnen PS zijn met andere belangen, maar we zitten met ze in de coalitie. We kunnen ervoor kiezen ermee te stoppen of we kunnen ervoor kiezen er het beste van te maken.”
Dat PAIS en PS over bepaalde punten een hele andere visie hebben, wisten de partijen van tevoren. Volgens Franco was iedereen verrast dat Wiels na de verkiezingen niet met de oude coalitie verder wilde. ,,We hebben een algemene ledenvergadering gehouden, wat gingen we met die vier zetels doen? Ga in godsnaam in op die uitnodiging, werd er gezegd, men wilde niet dat MFK weer met PS ging samenwerken. We hebben iedereen erop gewezen dat onze partijprogramma’s en ideologieën soms op bepaalde punten lijnrecht tegenover elkaar stonden, en het dus moeilijk was om grote stappen vooruit te doen in zo’n coalitie.”
Het takenkabinet is aan de slag gegaan met de punten waar overeenstemming over was, zegt Franco, namelijk het saneren van de financiën en de aanwijzing die er toen was. ,,De punten waarop we lijnrecht tegenover elkaar stonden hebben we geparkeerd.
Elke minister heeft vervolgens de ruimte gekregen om op zijn ministerie de plannen uit te werken, er is afgesproken niet met elkaar in conflict te gaan over elkaars ministerie anders zouden we niet vooruitkomen.”
Dat de coalitie nu angstvallig in stand wordt gehouden om te voorkomen dat MFK-leider Gerrit Schotte weer aan het roer zou komen te staan, ontkracht Franco. Dat zou niet de reden zijn geweest waarom tegen de motie omtrent Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels is gestemd. ,,Als we vorige week de stekker eruit hadden getrokken, zou het nog vier maanden duren voor er verkiezingen zouden zijn. De zaak Babel wordt 8 september behandeld. Dat zou dus geen reden zijn om te zeggen we stemmen niet tegen Wiels.”
Van der Horst wil in elk geval nog een aangepaste pensioenregeling bewerkstelligen voor zijn termijn er op zit. ,,We zijn in oktober 2013 begonnen met de kosten van het overheidsapparaat met 230 miljoen gulden te verlagen. Dat is nogal wat in de komende vijf jaar, het neemt zijn tijd om daarover te praten. Dit heeft geleid tot het tekenen van zes convenanten, die zijn samen goed voor 190 miljoen gulden. Het laatste heikele punt wat uit onderhandeld moest worden is de pensioenregeling. Er is geen tijd meer voor door onderhandelen, we moeten door anders komt onze meerjarenbegroting in de problemen. Het is 17 jaar geleden dat deze pensioenregeling is aangepast, daarom moeten we nu drastische wijzigingen doorvoeren om het fonds te redden.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.