Van een onzer verslaggevers

Willemstad - De in november 2014 in Nederland veroordeelde Curaçaose oplichter, zakenman Jacobus ‘Jack’ Jacobs (56), loopt nog steeds als vrij man rond. Hij kreeg in september vorig jaar een gevangenisstraf opgelegd van 12 maanden wegens verduistering van geld. Dat hij nog op vrije voeten is, blijkt uit het schrijven van een Curaçaose gedupeerde van Jacobs aan de ministers van Justitie van Curaçao en Nederland. In deze brief maakt de gedupeerde bezwaar tegen het feit dat de Rotterdamse officier van justitie, W. Spek, aangeeft dat Jacobs nog vrij rondloopt omdat hij onvindbaar is en er geen adres van hem bekend is. De gedupeerde vindt het onbegrijpelijk dat de man niet op Curaçao opgepakt wordt. Jacobs geeft volgens de gedupeerde altijd het adres op van zijn advocaat op Curaçao, André Small, met kantoor aan de Rozenweg 4. Bovendien blijkt uit het register van de Kamer van Koophandel (KvK) dat Jacobs eigenaar is van het bedrijf Sybe Green Capital met als adres Royal Palm Resort 34A. ,,Bovendien, Jacobs vertoont zich lachend in het openbaar en op een klein eiland als Curaçao is het beslist niet moeilijk een dergelijk figuur op te sporen”, aldus de gedupeerde.
Spek reageert op een brief die de gedupeerde stuurde naar de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod) van Rotterdam. Spek schrijft: ,,Allereerst meld ik u dat de veroordeling van de heer Jacobs nog niet onherroepelijk is. Daarvoor is nodig dat hij op de hoogte wordt gesteld van het vonnis. Dat betekent dat wij het vonnis aan hem moeten laten betekenen (officieel uitreiken). Wij hebben echter geen adres van de heer Jacobs. Als wij een adres zouden hebben van de heer Jacobs buiten Nederland, dan kunnen wij een rechtshulpverzoek richten aan de betreffende autoriteit om het vonnis te laten betekenen.” Spek suggereert aangifte te doen bij het OM op Curaçao als er hier mogelijke strafbare feiten hebben plaatsgevonden.
De gedupeerde vindt dit antwoord van Spek ‘een klap in het gezicht van alle gedupeerden die zich zo lang hebben ingespannen om het recht zijn loop te laten krijgen’. Want, zo stelt hij verder: ,,De brief van Spek bewijst nog maar eens dat criminelen die in Nederland veroordeeld zijn aan hun straf kunnen ontkomen door eenvoudig naar Curaçao te vliegen. Ik vind het een zeer slechte zaak als Curaçao de uitwijkplaats is voor Nederlandse criminelen, die naar ook nog eens blijkt, hier hun praktijken kunnen voortzetten. Justitie Nederland heeft een samenwerkingsverband met justitie Curaçao, er is zelfs een fors Recherche Samenwerkingsteam (RST) op Curaçao gestationeerd. Nederlandse politiemensen en Fiod-ambtenaren werken samen met Curaçaose collega’s. Spek maakt er zich te gemakkelijk vanaf door maar te stellen dat het OM in Nederland niet bevoegd is op Curaçao. Er zijn wel degelijk procedures op zijn plaats om veroordeelden op te sporen, te pakken en hun straf te laten uitzitten. Ik zie geen reden waarom het vonnis van Jacobs niet aan zijn advocaat betekent zou kunnen worden. De suggestie van Spek om maar helemaal opnieuw te beginnen, te weten aangifte te doen van (nieuwe) criminele praktijken van Jacobs op Curaçao, getuigt niet van een goed normbesef. Jarenlang hebben gedupeerden gevochten voor hun recht.” De gedupeerde verzoekt beide ministers van Justitie dan ook om er voor te zorgen dat Curaçao niet nog meer de uitwijklocatie wordt van criminelen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.