Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is een nieuwe uitgave van Uitgeverij In de Knipscheer, een verhalenbundel van Janny de Heer, getiteld Yu di tera/Landskinderen. Zij komt eind augustus op Curaçao om het boek te promoten.

landskinderen2

In de drie verhalen van het boek staat het landskind van Curaçao centraal. Maar wie is de ‘yu di tera’? Is dat de slaaf die uit Afrika is weggeroofd, die gedwongen werk verricht op de plantage of is het ook het kind van de koloniaal, geboren op Curaçao? En de koloniaal zelf, die zijn leven slijt op het eiland. Wie is hij? Rosa is een ‘verwend’ slavenkind dat moet toestaan dat bij haar een kind wordt verwekt en dat wordt afgenomen door een blank echtpaar dat zelf geen kinderen kan krijgen. Sonja verliest ruim een eeuw later haar kind door een ongeluk dat ze aan onoplettendheid van haar man Bennie wijt. Maarten is een planterszoon die vanuit het graf gedwongen wordt met Alfonsa, ex-slavin en weduwe van zijn vader, te trouwen. Het zijn allemaal yu di tera, landskinderen van Curaçao. ,,Rosa, Maarten en Sonja zijn verzonnen verhalen maar gebaseerd op historische gegevens”, zo stelt de uitgever over het boek.
,,In deze drie langere verhalen speelt steeds een op Curaçao geboren man of vrouw de hoofdrol, in drie verschillende eeuwen. Het eerste gaat over de slavin Rosa, die in 1816 een speciale positie inneemt op de plantage van Panhuys, speelkameraad is van de zoon des huizes, maar opeens ervaart hoe hard de wereld kan zijn. In het tweede kan de zoon van een Nederlandse planter op Curaçao, die in 1789 na een mislukte studie in Leiden teruggaat, pas later het tweede huwelijk van zijn vader met een mulattin begrijpen. In het slotverhaal komt de Curaçaose Sonja er in 1960 achter dat ze haar man vele jaren onterecht de schuld heeft gegeven van de dood van hun zoontje. Met haar verhalen probeert ze de essentie van de sfeer te treffen en daarin is ze geslaagd”, zo wordt het boek door NBD Biblion gerecenseerd.
Janny de Heer woonde vier jaar op Curaçao en deed er historisch onderzoek, dat in 1999 resulteerde in haar debuut ‘Landskinderen van Curaçao’. Deze drie historische verhalen worden in 2015 opnieuw uitgebracht onder de titel ‘Yu di tera/Landskinderen’. In 2000 won zij met ‘Vrouw tegen vrouw’ de Pipistrellus Proza Prijs. Vanaf 2002 leidde zij de Schrijversgroep in Den Helder; met die groep schreef Janny de Heer de musical ‘Zielsverwanten’, gebaseerd op het werk van Annie M.G. Schmidt, die aldaar in 2005 werd opgevoerd in de schouwburg. In 2008 verscheen ‘Hey buddy de andere voet is voor jezelf’, een biografie over Huib Wijnants, die als marineman in de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië onder andere de Japanse bezetting - internering, krijgsgevangenschap, dwangarbeid - meemaakte. In Suriname verrichtte zij uitgebreid historisch onderzoek voor het schrijven van ‘Gentleman in slavernij’, een roman over een Duitse immigrant in het 19e-eeuwse Suriname.
Speciaal in deze presentatiemaand op Curaçao geldt een verlaagde prijs van 27,50 gulden in plaats van 32,70 gulden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.