Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Nog een half jaar stage bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en een jaar op Sint Maarten, maar als ze dat met succes weet af te ronden, dan mag Altagracia Martis zich de eerste lokaal opgeleide officier van justitie noemen.

ovjVanwege het beperkt aantal plekken in Nederland en om het justitiële apparaat een meer lokaal gezicht te geven begint het Openbaar Ministerie Carib op 1 april 2016 met een interne opleiding tot officier van justitie. Bij de werving van de officier in opleiding (OIO) ‘ligt de focus op talentvolle collega’s afkomstig van Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius, Saba of Aruba’, aldus het Hof van Justitie op zijn Facebookpagina. Martis is de eerste lokale OIO. Nadat zij het zittingsvaardigheidsbewijs in Nederland ‘met vlag en wimpel’ heeft gehaald, wordt Martis op 15 augustus 2016 beëdigd tot plaatsvervangend officier van justitie. Het afgelopen half jaar heeft de meester in de rechten op Curaçao ervaring opgedaan bij zittingen van het gerecht. Als zij na de stage bij het Hof van Justitie en in Sint Maarten de opleiding succesvol afsluit, zal zij worden benoemd tot officier van justitie en worden geplaatst bij een van de parketten van OM Carib: op Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Sint Maarten. ,,Het is een pilot”, zegt OM-woordvoerder Norman Serphos. ,,We moeten kijken hoe het gaat en ervoor waken dat het niveau hoog genoeg is. Als het traject van de eerste OIO goed verloopt, dan zal de procureur-generaal de sollicitatieprocedure voor een tweede plaats starten.”De OIO-opleiding leidt, net zoals in Nederland, uitsluitend op tot officier van justitie. Dat is anders dan voorheen toen zowel rechters als officieren van justitie de RAIO-opleiding volgden. Nu is er dus een aparte opleiding voor officieren (OIO) en een voor rechters (RIO). Op Curaçao worden alleen mensen opgeleid tot officier van justitie.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.