Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - De effecten van het schrappen van verschillende routes door Insel Air, beginnen zichtbaar te worden. De cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar tekenen een ernstig beeld voor de toeristensector; bijna alle regio’s staan in de min.
ctbDat bleek uit een gezamenlijke persconferentie van het ministerie van Economische Ontwikkeling, de Curaçao Tourist Board (CTB), de hospitality-vereniging Chata en Curaçao Ports Authority (CPA).
Uit cijfers waar deze krant over beschikt, blijkt dat de Europese regio in zijn geheel in januari voor wat betreft het verblijfstoerisme een negatief resultaat boekte van -1 procent; in februari was dit -6 procent en in maart -7 procent. De Noord-Amerikaanse regio registreerde in januari een resultaat van -4 procent, in februari van -3 procent en in maart van -1 procent. De Caribische regio boekte in de eerste maand van dit jaar nog een positief saldo van 3 procent, maar ging in de twee daaropvolgende maanden ernstig achteruit: in februari was het resultaat van deze markt -10 procent en in maart -42 procent.
Het ergste zijn de cijfers uit Zuid-Amerika. In januari bezochten 7.818 verblijfstoeristen Curaçao, ten opzichte van 10.041 toeristen een jaar eerder. Dit is een daling van wel 22 procent, zo blijkt uit de cijfers waar deze krant over beschikt. In februari van dit jaar bracht deze regio 6.112 verblijfstoeristen naar Curaçao. In dezelfde periode een jaar eerder was dit nog 9.527; een daling van 36 procent. En in maart van dit jaar werden uit Zuid-Amerika 5.049 verblijfstoeristen geregistreerd. In dezelfde maand in 2016 was dit aantal 12.392; hier is sprake van een daling van wel 59 procent.
Tegenover deze krant laat Hugo Clarinda, waarnemend directeur van CTB, weten dat de situatie in Venezuela de toeristenstroom negatief blijft beïnvloeden. Daarbij komt ook nog dat Insel verschillende vluchten heeft geannuleerd. ,,Insel Air vertegenwoordigt 20 procent van het toeristenverkeer naar ons eiland. Logischerwijs dat het schrappen van verschillende vluchten dan een daling in het aantal toeristen met zich meebrengt.” Een pluspunt in het eerste kwartaal van dit jaar is dat het aantal toeristen wel langer op Curaçao verblijven. ,,Dat is positief voor de hotelsector, want de bezetting stijgt. Ondertussen besteden de toeristen ook meer op het eiland.”
Clarinda is positiever gezind over de rest van 2017: ,,In mei en verder gaat Venezuela ons niet meer zo erg beïnvloeden; de markt is al zo ernstig gedaald dat verdere daling onwaarschijnlijk is. Ondertussen zijn we op de Amerikaanse markt bezig met verschillende promotiecampagnes, waarvan we de komende maanden positieve resultaten verwachten te zien.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.