Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Het nieuwe kabinet-Pisas dat gisteren is beëdigd, heeft een verzoek ingediend bij het Europees Hof om de aankomende verkiezingen van 28 april tegen te houden. In dat kader worden alle beslissingen die met de Statenverkiezingen verband houden stopgezet, in afwachting van de behandeling van het verzoek.
verkiezingenDat heeft de kersverse interim-premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) gisteravond op het Wilhelminaplein bekendgemaakt. Tevens is bij gouverneur Lucille George-Wout een soortgelijk verzoek ingediend. ,,Nu gaan we zien of de gouverneur bij het kruisje tekent of niet”, aldus de nieuwe minister-president.
Volgens Pisas heeft Nederland een grove fout gemaakt door aan te geven dat het achter het besluit van de gouverneur om nieuwe verkiezingen uit te schrijven staat en dat dit bovendien een landsaangelegenheid is. ,,Wel, nu hebben we als land besloten dat de verkiezingen nu niet plaats moeten vinden. Ze denken dat ze ons te slim af zijn, maar wij zijn slimmer. We gebruiken logica, daar heb je geen school voor nodig”, aldus de voormalige politieagent, die door oud-premier Gerrit Schotte (MFK) naar voren is geschoven om nu de functie van premier te bekleden.
Dat de nieuwe regering - bestaande uit MFK, KdNT, PS, MP en Eduard Braam en Gassan Dannawi - alles uit de kast zou halen om de verkiezingen tegen te gaan, was bekend. Dat heeft de nieuwe meerderheid in de Staten immers verschillende malen aangekondigd. Tot nu toe stuitte deze meerderheid - aangevoerd door de veroordeelde oud-premier en MFK-leider Gerrit Schotte - echter bij elke poging op weerstand. Zo gaf de gouverneur eerder aan geen reden te zien om het besluit om de verkiezingen uit te roepen in te trekken. En demissionair minister Ronald Plasterk van Koninkrijkszaken liet middels de Rijksministerraad weten achter het besluit van de gouverneur te staan. De regering gaat het nu ‘hogerop’ proberen, en wel bij het Europees Hof. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de Statenverkiezingen op 28 april in volle gang, hebben verschillende partijen (ook die nu proberen de verkiezingen te saboteren) hun verkiezingslijst ingediend en hebben vorig weekeinde steunverkiezingen plaatsgevonden.
Pisas liet eerder weten er persoonlijk geen problemen mee te hebben als de verkiezingen doorgaan. Gisteren gaf hij na zijn beëdiging ten overstaan van de pers aan geen vijftig dagen - zoals het kabinet-Koeiman - nodig te hebben om het volk te laten zien wat hij kan. ,,Ik heb aan een paar weken genoeg en ben er zeker van dat ik in die periode het vertrouwen van mijn volk kan winnen om na de verkiezingen verder te gaan.” Enkele uren later riep hij op het Wilhelminaplein wat anders en deed een beroep op de Curaçaose gemeenschap om massaal te demonstreren als de meerderheid ook bij het Europees Hof op weerstand stuit. ,,Iedereen heeft wel een moeder, tante, broer, vader, neef of nicht. En die hebben ook weer hun eigen mensen. De volgende keer dat wij een beroep op jullie doen, moeten jullie allemaal tien mensen meenemen. Zo geven we een krachtig signaal af en laten we zien dat dit niet het besluit van een kleine groep is, maar van het hele volk. Nu gaan we ervoor zorgen dat het land weer bij ons terecht komt. Nu is het genoeg geweest!”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.