Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het thema van zonering was een rookgordijn om Pueblo Soberano buiten de regering te zetten, zo heeft de politieke partij in een reactie op de val van het kabinet gereageerd. De partij heeft karakter getoond en de eer aan zichzelf gehouden.


Verkiezing demo keuzeHet kabinet-Koeiman heeft van alles gedaan om PS buitenspel te zetten, zo oordeelt de partij. Zo kreeg PS het oneerbare voorstel om een minister in te leveren zodat de coalitie uitgebreid kon worden. De wens om de coalitie te verbreden, wordt door de partij als een gril van Koeiman beschouwd. De sociaaldemocratische partij wist maar al te goed wat het standpunt van PS was.
Volgens de partij verklaarde de politiek leider van PNP dat het onderwerp van zonering een fata morgana was. Voor PS is dit het bewijs dat het de bedoeling was om niet langer met PS te werken. De werkelijke reden moet elders worden gezocht, zo schrijft de partij. Eerst zei politiek leider Zita Jesus-Leito dat als Braam tot de coalitie toe zou treden, PAR op zou stappen. Maar later verklaarde zij dat in het belang van het land, zij met pijn in het hart zou samenwerken met Braam. ,,Is dit de vorm van eerlijkheid en transparantie, of wist mevrouw Jesus-Leito wederom niet wat er aan de hand was”, zo vraagt PS zich af.
De politiek leider Davelaar verklaarde publiekelijk dat hij niet met Marilyn Mozes zou samenwerken, omdat dit Statenlid aangifte tegen hem had gedaan. Maar nu verklaarde hij met een stalen gezicht dat hij in het belang van het land Mozes vergaf, zo stelt PS.
In de verklaring schetst de partij ook hoe PS in het formatieproces 1 zetel kreeg aangeboden. Later werd, achter de rug van PS om, Omayra Leeflang benaderd om de partij zo buitenspel te zetten. ,,Pas toen Braam bij PAR opstapte en de zaak vastliep, kwam men met hangende pootjes terug bij PS, aldus de verklaring.
De partij stelt dat de regering een kapitale blunder beging toen er ministers werden beëdigd zonder daarbij rekening te houden met dat er een minimale steun van 11 Statenleden was. ,,Toen MAN zich bewust werd van de blunder, besloot de partij dat mevrouw Rozendal (Elsa Rozendal, red.) niet als minister beëdigd zou worden om de vertegenwoordiging in de Staten veilig te stellen.”
PS stelt ook dat Koeiman in zijn eerste officiële optreden als premier publiekelijk verklaarde dat hij niet op de hoogte was van waarom mevrouw Rozendal niet beëdigd was als minister van Onderwijs. Terwijl mevrouw Rozendal zelf dit tegensprak en verklaarde dat er afspraken hierover waren gemaakt. Koeiman benaderde het onafhankelijk Statenlid Braam en Marilyn Mozes van Movementu Progresivo om de coalitie te verbreden en vergaten, volgens PS, daarbij dat beide parlementariërs akkoord zijn gegaan met smart zoning. De twee Statenleden stemden ook voor de instelling van een commissie.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.