Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad – Kabinet-Koeiman is gisteren beëdigd. De beoogde nieuwe minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport, Elsa Rozendal (MAN) schitterde echter door afwezigheid. Als officiële reden werd opgegeven dat ze ziek was. Onofficieel: bonje binnen de partij om het Statenlidmaatschap.
kabinetMet het vertrek van prominente MAN-leden uit de Staten naar het kabinet, wordt ruimte gemaakt voor nieuwe Statenleden. Volgens de lijst van de MAN, die ook door het Hoofdstembureau wordt gehanteerd, moeten Giselle Mc William (nummer 4 op de lijst), Gassan Dannawi (nummer 6 op de lijst), Yaël Plet (nummer 7 op de lijst) en Amador Nita (nummer 8 op de lijst) naar de Staten. Binnen de MAN is enige tijd geleden echter een akkoord ondertekend - ook door genoemde leden - dat niet de eerstvolgende op de lijst, maar het lid met de meeste stemmen naar de Staten vertrekt. In dit geval zou dat Wimbert Hato, nummer 10, op de lijst zijn. Hato kreeg met de vorige Statenverkiezingen 226 stemmen. Hoewel hij het eerdergenoemde akkoord wel heeft ondertekend, blijkt uit informatie waar deze krant over beschikt dat Plet - die bij de verkiezingen 134 stemmen heeft behaald - zijn toekomstige stoel in de Staten niet wil afstaan. Daarop zou Rozendal hebben gezegd te zullen wachten met haar beëdiging totdat het issue van haar opvolger is opgelost.
Tegenover deze krant laat kersverse premier Hensley Koeiman (MAN) weten dat er absoluut geen sprake is van ontevredenheid bij Rozendal. Hij geeft aan dat Rozendal zich zorgen maakte over opvolger in de Staten, maar laat in het midden om welk Statenlid het gaat. Wel benadrukt hij dat Rozendal zo snel mogelijk zal worden beëdigd.
Ondertussen hebben zeven ministers hun ontslag voor het Statenlidmaatschap ingediend, maar zijn zij in de Staten nog niet vervangen. Het gaat hier om premier Koeiman (MAN), nieuwe minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN), minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Zita Jesus-Leito (PAR), minister van Economische Ontwikkeling Eugene Rhuggenaath (PAR), minister Suzy Camelia-Römer (PNP) van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS) en minister Jaime Córdoba (PS) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn.
Fractieleider van de grootste oppositiepartij MFK, Gerrit Schotte, liet er geen gras over groeien en sprak meteen van een constitutionele crisis omdat de nieuwe regering niet langer een meerderheid in de Staten zou genieten. Volgens Koeiman en Gijsbertha betreft het echter slechts een ‘technicality’ en zullen zij er in ieder geval voor zorgen dat de nieuwe Statenleden voor de MAN zo snel mogelijk worden beëdigd.
Rozendal was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.