Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Het is nu aan de formateur om een vergadering beleggen.” Dit stelde PNP-leider Humphrey Davelaar gisteravond tegenover deze krant. Het bestuur van PNP hield een bestuursvergadering over de ontstane politieke situatie na het vertrek van PAR-voorzitter Eduard Braam met zijn Statenzetel, waarna de coalitie van MAN, PAR, PNP en UKH geen meerderheid meer heeft.

braam

De bestuursvergadering was bij het ter perse gaan van de krant nog aan de gang. Het bestuur besloot tot het late overleg om te beraadslagen wat nu het beste is. Of de formatie nog door kan gaan, kon Davelaar gisteravond nog niet zeggen. MAN-Statenlid Giselle Mc William reageerde gisteravond tegenover deze krant rustig. ,,Je hoort verhalen, maar we gaan ons niet bemoeien met interne aangelegenheden van andere partijen. Dit is ook politiek, het is een rollercoaster, maar ik denk dat we er wel uitkomen op de een of andere manier.”
Het gerucht dat Mc William ook met haar zetel de MAN zou verlaten, noemt het kersverse Statenlid ‘de grootst mogelijke onzin’. ,,Ik kan me goed voorstellen dat andere politieke spelers deze situatie onzeker willen maken, maar ik heb het reuze naar mijn zin bij de MAN, een transparante democratische partij. Voor dat soort spelletjes moeten ze niet bij ons zijn.”
Onderhandelaar David Dick van PAR betreurt de slechte timing van Braam, die ‘onnodig nadelige gevolgen’ heeft voor de formatie. ,,Als Braam vorige week was opgestapt dan hadden wij in de nieuwe situatie Pueblo Soberano aan boord kunnen houden van het formatieproces”, aldus Dick.
Zoals bekend is PS vorige week uit het formatieproces gestapt nadat de wens van de partij om twee ministersposten te krijgen niet werd gehonoreerd. PS wilde evenals PNP, die bij de verkiezingen twee zetels haalde, ook twee ministersposten krijgen. In een interview met TeleCuraçao gisteravond zei de politiek leider van PS, Jaime Córdoba, dat het moeilijk zal zijn om een coalitie te vormen met de eerdere gesprekspartners. ,,Er is te veel gebeurd. Die partijen hebben laten zien dat ze niet te vertrouwen zijn. Ik wens hun veel succes met het vormen van een nieuwe regering.”
Elmer ‘Kadè’ Wilsoe, een van de onderhandelaars van Pueblo Soberano, verklaarde aan deze krant dat de partij rustig afwacht wat er nu gaat gebeuren. ,,Wij zijn nu eigenlijk meer bezig met het likken van onze wonden. Er is tijdens de formatie achter onze rug om onderhandeld. De partijen hebben ons op een diplomatieke manier laten weten dat zij ons niet willen. Als je een Mercedes Benz hebt, dan bied je daarvoor toch ook geen 0,25 cent? Dat is er met ons gebeurd”, aldus Wilsoe.
Omayra Leeflang van Un Kòrsou Hustu (UKH) was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar, Marilyn Moses van Movementu Progresivo evenmin. MFK-leider Gerrit Schotte liet weten niet te willen reageren op de politieke ontwikkelingen.
Formateur Kenneth Gijsbertha (MAN) zei gisteravond bij TeleCuraçao dat er met het verlaten van de PAR door Braam geen reden voor paniek is, en dat de coalitieonderhandelingen wat hem betreft gewoon doorgaan.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).