Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op bezoek in China, op uitnodiging van Guangdong Zhenrong Energy Co. Ltd. (GZE), zal de Curaçaose delegatie ontvangen worden op het hoofdkantoor in Guangzhou. ,,Om de details van de samenwerkingsovereenkomst tussen ons in de eerste week van november af te ronden.”

guangdon

De delegatie krijgt dan ook nog meer voorgeschoteld, namelijk een toer bij ‘een eigentijdse raffinaderij’ alsmede LNG-faciliteiten (liquefied natural gas) in China. Bovendien zullen de afgevaardigden van Curaçao ‘getuigen zijn van de ondertekening van het integrale MoU tussen GZE en British Petroleum in verband met het Curaçao-project’.
Met deze vooruitzichten nodigt Bingyan Chen, directeur van GZE, de vertegenwoordigers van het Land Curaçao en de diverse aan de overheid gelieerde instellingen en nv’s uit. Dat gebeurt in een brief gericht aan Werner Wiels, voorzitter van het MDPT, het Multidisciplinair Projectteam dat door de regering is opgericht in verband met de toekomst van de Isla-raffinaderij.
Directeur Chen richt zich verder specifiek tot de ‘hoofdleiders’ van de Curaçaose regering en naast MDPT tot overheids-nv’s Refineria di Kòrsou (RdK), Curoil, Aqualectra, havenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA) en de PSB Bank (de voormalige Postspaarbank). Dit gebeurt in een schrijven van 18 oktober jongstleden.
Dezelfde Bingyan Chen tekende medio september samen met de toen nog niet demissionaire premier Ben Whiteman (PS) een Memorandum of Understanding (MoU) over een toekomstige samenwerking en investering in de Curaçaose energiesector. Dat gebeurde in het bijzijn van onder anderen de consul-generaal van China op Curaçao, Statenleden en voorzitter Wiels van het MDPT.
Het Chinese (staats)bedrijf GZE zat sindsdien niet stil. ,,Zoals u waarschijnlijk weet, heeft GZE ijverig gewerkt na de ondertekening van het MoU op Curaçao,” aldus directeur Chen in zijn brief. ,,GZE heeft samen met onze leden en bondgenoten gezamenlijke inspanningen ondernomen om het goedkeuringsproces langs de verschillende departementen van de Chinese overheid te loodsen.”
De directeur voegt eraan toe dat tot op heden alles op schema ligt wat betreft het proces om goedkeuring te krijgen. Verder is GZE actief bezig om ‘potentiële partners’ als PdVSA en British Petroleum te benaderen voor samenwerking bij het ‘Curaçao-project’, vervolgt de brief van Chen. En naast de vooruitgang die GZE heeft gerealiseerd bij het laten aansluiten van corporate partners, heeft het Chinese bedrijf ook ‘oprecht inspanningen’ gestoken in een ontwerp en zijn de voorlopige ontwerpen zelfs al afgerond. Aldus het schrijven van de directeur van Guangdong Zhenrong Energy.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).