Al het nieuws

Coalitie van 12 begint aan portefeuilleverdeling
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Nog voor het einde van het jaar verwacht de MAN, winnaar van de verkiezingen, een nieuw kabinet te hebben. Dat bevestigt MAN-voorzitter Emil Walle tegenover deze krant.

manverkiezingDe MAN, PAR, PNP en PS hebben gisteren definitief samenwerking afgesproken met een meerderheid van 12 Statenzetels. Informateur Kenneth Gijsbertha brengt vandaag verslag uit bij de gouverneur. De verwachting is dat er snel een formateur benoemd zal worden.
De MAN was altijd voorstander van een coalitie die op een steun van 14 zetels in de Staten kan rekenen, maar de andere deelnemers aan de formatie wilden graag een coalitie van 12 zetels. Walle: ,,We agreed to disagree. De drie partijen hebben duidelijk gemaakt dat zij zich meer op hun gemak voelen bij een coalitie van 12 en dat het mogelijk is om een stabiele regering met steun van 12 Statenleden te hebben. Zij vormden een meerderheid, in dat opzicht was de keus voor de huidige coalitie democratisch.”
Omayra Leeflang, die met Un Kòrsou Hustu één zetel wist te behalen bij de verkiezingen van 5 oktober, en Marilyn Moses die met Movementu Progresivo ook een zetel heeft bemachtigd, lieten eerder weten bij de coalitie te willen aansluiten. Leeflang reageerde gisteren via Facebook op het nieuws: ,,Un Kòrsou Hustu gaat naar de oppositie. We zullen het beleid in het voordeel van Curaçao steunen, in het bijzonder beleid in het voordeel van de zwakkeren. Beleid dat in het nadeel is van Curaçao kan rekenen op stevig verzet.”
Er zal snel aan het regeerprogramma gewerkt moet worden, stelt de MAN-voorzitter. ,,Ik zou liegen als ik zeg dat er geen overuren worden gedraaid om de uitdagingen aan te pakken. De deelnemers zijn goed gefocust, kritisch en hebben zich heel goed voorbereid.” Bij de gesprekken is er veel gesproken over de thema’s als de stabiliteit van de regering, een begrotingskamer, de verzelfstandiging van het Hoofdstembureau.
,,Er zijn ook andere grote thema’s die aangepakt moeten worden. In 2019 komt er een eind aan de huidige offshore, het contract met de Isla loopt ook af. De regering zal duurzame alternatieven moeten ontwikkelen om de economie te verstevigen. Het sociale aanzien van Curaçao en onderwijs op niveau dat voor de overheid betaalbaar is, vormen de grootste uitdagingen.”
De voorzitter ontkende dat er in deze fase al sprake is van een portefeuilleverdeling. De enige post die de MAN kan claimen is uiteraard het premierschap, stelt Walle. ,,De portefeuilles moeten nog verdeeld worden. Bij de vorming van dit kabinet gaat het er wat dat betreft anders aan toe. Het is zo dat er voor de verdeling geldt dat de beste man of vrouw voor een post de uitdaging mag aangaan.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).