Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Lionstone Group - eigenaar op Curaçao van Hilton Curaçao, Floris Suite Hotel en Sunscape Resort - verlaat de Chata, de vereniging van aan toerisme gelieerde bedrijven.

lionstone
Dit wordt desgevraagd bevestigd door Chata-voorzitter Will Vogels en ook door Rolf Sprecher, senior vicepresident of operations van Lionstone Development met hoofdvestiging in Miami. Laatstgenoemde wil het nieuws nog liever niet in de krant hebben en gaat dan ook niet in op de redenen voor het vertrek uit de Curaçao Hospitality And Tourism Association (Chata).
Lionstone is de laatste tijd in het nieuws wegens het mislopen van de overname van het Marriott hotelgebouw. De hotelgroep van de Argentijns-Amerikaanse Alfredo Lowenstein meent dat Marriott ten onrechte is verkocht aan Orco Group, maar de commissie die de verkoop begeleidde heeft haarfijn uit de doeken gedaan hoe het proces is verlopen en dat het investeringsbedrag van Lionstone lager is dan van Orco Group van de Nederlandse familie Guis.
Of de kwestie Marriott reden is voor Lionstone om het uit de Chata stappen, is niet geheel duidelijk. In elk geval regent het verwijten van Lionstone richting het Chata-bestuur, waarin Lionstone overigens is vertegenwoordigd met niet minder dan twee bestuursleden. Chata zou te weinig opkomen voor de commerciële belangen van de hotelsector en naar verluidt zou Lionstone menen dat het ontbreekt aan voldoende transparantie.
,,Ik voel het als een mes in de rug”, zegt voorzitter Vogels op vragen van het Antilliaans Dagblad. ,,Dit kwam voor mij en de rest van ons bestuur als een donderslag bij heldere hemel. Geheel onverwacht. Ik voel me in de steek gelaten.”
Zo zou Lionstone de private branchevereniging Chata verwijten dat bij het overheidstoeristenbureau CTB (Curaçao Tourist Board) geen buitenlandse directeur met internationale toeristische ervaring is aangesteld. Verder dat Chata te weinig op de barricades heeft gestaan om tegen de verhoging van het minimumloon te ageren. Dat Chata als belangenbehartiger niets of te weinig heeft gedaan tegen de concurrentie van Airbnb. En dat Chata niet heeft afgedwongen drie zetels te krijgen in het bestuur van Curaçao Tourism Development Foundation (CTDF), toezichthouder van toeristenbureau CTB, ondanks dat dit wel zo staat vermeld in het masterplan.
Los van de vraag of dit al dan niet valide punten zijn, zegt Vogels tegen deze krant, zijn het stuk voor stuk zaken die primair bepaald worden door de overheid en dus de politiek en waar de private sector en Chata ‘helaas’ maar weinig vat op hebben.
Vogels: ,,Maar we hebben besloten, de rest dus, dat we doorgaan met Chata. Dat we onze schouders eronder zetten om de Chata als belangenorganisatie in stand houden. Daar zullen we echt alles aan doen.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).