Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op bevel van de rechter heeft vakbond SGTK gisteren rond 15.00 uur de blokkades bij Post 5 en Post 7 verwijderd. Dat gebeurde nadat Refineria Isla samen met Curoil en Aqualectra een kort geding had aangespannen tegen de vakbond.

chaos1

De stakende contractarbeiders die voor aannemers werken op het terrein van de Isla blokkeerden gisterochtend alle drie de toegangspoorten van de raffinaderij. Het kort geding is aangehouden nadat de actievoerders de blokkades bij Post 5 aan de Schottegatweg en Post 7 in Emmastad hadden opgeheven.
Gedurende de dag was het een puinhoop op het eiland: afgesloten wegen, stroomuitval en files bij benzinepompen. Door verharding van de acties van vakbond SGTK bij de poorten van de Isla-raffinaderij ontstonden op Curaçao chaotische toestanden.
Nadat drie dagen van actievoeren, overleg met de landsbemiddelaar en gesprekken met de Statenleden geen resultaat hadden opgeleverd, besloten de stakende leden van de SGTK gisterochtend om alle poorten van de raffinaderij te blokkeren. Vanaf 10.00 uur kon niemand nog het raffinaderijterrein op. ,,De situatie is explosief”, zei SGTK-voorzitter Alcides Cova eerder op de dag. ,,We blijven hier bij de Isla en willen geen tijd meer verliezen met praten.”
In de loop van de dag werd de sfeer grimmiger. Tegen 12.00 uur sloot de politie ‘uit voorzorg’ de Rijkseenheidboulevard af. ,,De toegangswegen naar en uitvalswegen van de raffinaderij mogen niet vastlopen”, zei politiewoordvoerder Imro Zwerwer. Politieagenten stonden paraat bij de poorten van de raffinaderij en bij Aqualectra aan de Dokweg. ,,We hebben de zaak onder controle”, zei Zwerwer toen nog tegen TeleCuraçao. Maar een paar uur later liep de zaak toch weer uit de hand bij Post 5: de actievoerders stichtten brandjes, de sfeer was dreigend. Rond 16.00 uur greep de politie in. Met meer geweld dan nodig, vond journalist Dwight Rudolfina in een uitzending van Radio Mas 99. ,,Er is hard opgetreden tegen ongewapende mensen die voor hun rechten vechten.”
Een groot deel van het eiland kampte toen al uren met stroomuitval. Tegen 12.00 uur liet Aqualectra weten de energiecentrale op het terrein van de raffinaderij te hebben moeten uitschakelen, omdat de technici van het bedrijf niet naar binnen konden om hun collega’s van de nachtdienst af te lossen. ,,Het is onverantwoord om hen langer te laten werken”, zo stond in een officieel bericht. Door het uitschakelen van de energiecentrale van Aqualectra ontstond een capaciteitstekort van 30 megawatt en viel in verschillende wijken de stroom uit. Het verkeer was een puinhoop omdat net tijdens de middagspits de stoplichten niet werkten. Verschillende benzinestations konden door de stroomuitval geen benzine leveren, waardoor lange rijen auto’s in de file stonden bij de benzinepompen die wel benzine konden leveren. Pas tegen 17.00 uur was de stroomvoorziening weer genormaliseerd.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).