Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PS) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn heeft ingegrepen bij de staking van arbeiders bij de Isla-raffinaderij.

stakingisla1

Via de televisie riep zij de stakers op vandaag weer naar het werk te gaan: ,,De onderhandelingen zijn in een impasse geraakt. Ik neem de staking over. Dat wil zeggen dat ik de onderhandelingen ga voeren, of een kleine commissie.” Larmonie-Cecilia vroeg twee dagen de tijd om tot een oplossing te komen. ,,Als de stakers niet aan het werk gaan dan rest mij niets anders dan een afkoelingsperiode af te kondigen.”
Eerder op de dag werd de sfeer bij Post 5 van de Isla-raffinaderij bijzonder grimmig. De politie voelde zich op een gegeven moment genoodzaakt waarschuwingsschoten te lossen. Het hele gebied rond Post 5 werd afgesloten door politieauto’s. Zo’n 500 tot 600 stakende arbeiders blokkeerden de weg al ’s ochtends vroeg, waardoor grote verkeershinder ontstond. Olietonnen en een autowrak werden op de Schottegatweg in brand gestoken.
Landsbemiddelaar Randolph ‘Dois’ Gijsbertha nodigde gisterochtend de vakbond SGTK en de Antilliaanse Aannemers Vereniging (AAV) uit voor een gesprek, maar dit was voor SGTK geen reden om de acties uit te stellen. In de middag kwam Gijsbertha tot de conclusie dat de partijen er niet uitkwamen en dat hij niets meer kon doen. Bij Post 5 liep het vervolgens uit de hand met duwende en trekkende mensen.
Voorzitter Mike Willem van de AAV verwachtte toen nog dat de staking vandaag alleen maar harder zou worden. ,,Wij zijn bezig met de voorbereiding van een kort geding”, zei Willem nog voordat minister Larmonie-Cecilia ingreep. ,,Vanavond hebben we nog overleg met onze advocaat en morgenochtend (vanochtend, red.) beslissen we of we een kort geding aanspannen.”
Het conflict tussen vakbond SGTK en de aannemers die op het Isla-terrein werken heeft een lange voorgeschiedenis. ,,We hebben al vier jaar geen loonsverhoging gekregen”, aldus SGTK-voorzitter Alcides Cova. De toegezegde loonsverhoging laat al anderhalf jaar op zich wachten. De AAV zegt dit niet te kunnen betalen wegens de oneerlijke concurrentie uit Venezuela. De arbeiders willen hetzelfde loon krijgen als arbeiders die bij de Isla zelf in dienst zijn. ,,We vragen nu 8 procent, volgend jaar 5 en in 2018 nog eens 4 procent.” Of de stakende arbeiders aan de oproep van Larmonie-Cecilia gevolg geven en vandaag weer aan het werk gaan was gisteravond nog niet duidelijk.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).