Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De ministers van Financiën José Jardim (Curaçao) en Richard Gibson (Sint Maarten) zijn aangeschreven met de sommatie aan Jardim om zijn uitlatingen over schorsing van Centrale Bank-president Emsley Tromp ongedaan te maken. Tromp
Volgens advocaat Mirto Murray kan er geen sprake zijn van een schorsing, aangezien dit slechts mogelijk is op aanbeveling van de Raad van Commissarissen (RvC). Zo’n Raadsbesluit is er niet en bovendien vindt een meerderheid van de commissarissen zo’n maatregel prematuur, zoals het Antilliaans Dagblad dinsdag berichtte.
Minister Jardim heeft via advocaat Mayesi Hammoud, zoals verzocht, binnen 24 uur gereageerd op de sommatie. Niet met de gevraagde rectificatie, maar door de schorsing te duiden als ordemaatregel in plaats van een disciplinaire maatregel.
Vermoedelijk gaan partijen op grond hiervan met elkaar in bespreking. Tromp en zijn raadsman willen de (voorgenomen) schorsing van tafel. De president van de CBCS (Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten) is wel bereid zijn reeds eerder zelf opgenomen vakantie voort te zetten door een vrijwillige non-actiefstelling zolang het onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) naar strafbare zaken in de privésfeer loopt.
Advocaat Murray geeft weinig commentaar. ,,Wij willen proberen uit de impasse te komen in het belang van de Centrale Bank. Op dit moment kan ik alleen zeggen dat de schorsing niet bestaat; dat er géén schorsingsbesluit is.”
Van de vereiste ‘aanbeveling’ van de RvC is geen sprake. En twee van de drie commissarissen vinden dit ook te vroegtijdig. Vorige week donderdag echter, maakte minister Jardim wereldkundig dat Tromp zou zijn geschorst. De CBCS-topman zelf wist toen nog van niets, was over de maatregel niet gehoord en moest het nieuws in de krant lezen. Nu blijkt dat ook de vereiste landsbesluiten niet zijn genomen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.