Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao moet een digitale hub in de regio worden. Dat zei minister Suzy Camelia-Römer van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) gisteren tijdens een persconferentie bij het Bureau Telecommunicatie Post & Utiliteiten (BTP&U) in Emmastad.


De BTP&U, die dit jaar twintig jaar bestaat, organiseert op 8 en 9 september een informatietechnologie (IT)-conferentie, met als thema ‘Smart Nation: Curaçao, doelen voorbij 2020’. Op de expo zullen lokale en internationale IT-deskundigen komen spreken over zaken als de digitale overheid, cybercrime en de digitale economie.
Volgens minister Camelia-Römer moet de conferentie een plan van aanpak opleveren dat van Curaçao een digitale grootmacht in de regio maakt. Ze vergelijkt deze ambitie met de ontwikkeling van de olieraffinage-industrie en het toerisme. ,,We willen een totaalbeeld krijgen van alle digitale mogelijkheden hier. Er leiden meer wegen naar Punda.” Indien de conferentie in goede aarde valt, kan dit wat de minister betreft de eerste van velen zijn.
Met het concept van Smart Nation als leidraad beogen het ministerie van VVRP, BTP&U en andere betrokken partners een impuls te geven aan de digitale economie, onder andere door een betere toegang tot hoogwaardige IT-infrastructuur en data te realiseren. Ook moeten overheidsorganisaties volgens de minister hun diensten steeds meer gaan digitaliseren, zodat burgers zo veel mogelijk online kunnen regelen.
BTP&U-directeur Franklin Sluis verhaalde tijdens de persconferentie dat de organisatie heeft gekeken naar hoe de VS, Nederland en Singapore het concept van Smart Nation hebben gebruikt om hun eigen digitale economie te bevorderen. Omdat Curaçao via zeven glasvezelkabels digitaal verbonden is met de wereld, heeft het eiland volgens Sluis een voorsprong op andere landen in de regio, en de potentie een digitale hub te worden.
Diverse organisaties zullen bij de conferentie een presentatie geven, waaronder IBM, Huawei en Microsoft. Enkele van de lokale en internationale sprekers zijn Alex Mollen, Bas Boorsma, Joe Weinman, Lex Wils, Jonelle Rene Rones, Marco Gercke, Sylvannas Berkeley, Krishna Doll-Oedjaghir en Gary Schwartz.
De onderwerpen waarover zij zullen spreken zijn ICT en e-Government, het ‘Internet der dingen’, digitale strategieën, Smart City, e-waste management, cybercrime, Safe City, ruimtetoerisme en data-analyse. Wie geïnteresseerd is in de conferentie kan zich opgeven via de website van BTP&U.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).