Al het nieuws

Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het Openbaar Ministerie (OM) is momenteel in gesprek met de autoriteiten van de Verenigde Staten om te kijken hoe het bedrag op de Amerikaanse rekeningen van loterijbaas Robbie dos Santos over de twee landen kan worden verdeeld. robbie Dat melden welingelichte bronnen tegenover het Antilliaans Dagblad.
Sinds 2012 rust er een beslag op de rekeningen van Dos Santos. Op 1 april van dit jaar werd het totaalbedrag van 72,5 miljoen gulden door het Gerecht in Eerste Aanleg verbeurd verklaard. Dos Santos stond toen in de zaak Bientu onder andere terecht voor belastingontduiking en witwassen.
Volgens een regeling tussen de twee landen zou het bedrag waar beslag op is gelegd gelijk moeten worden verdeeld. Het Openbaar Ministerie wil echter trachten het percentage waar Curaçao recht op heeft, namelijk 50 procent, te verhogen. Hoewel de Verenigde Staten hier vooralsnog niet mee heeft ingestemd, heeft het land zich - volgens informatie waar deze krant over beschikt - wel bereid verklaard dit intern te bespreken. Bij akkoord om het percentage voor Curaçao te verhogen, zullen hier naar verwachting wel voorwaarden aan worden gekoppeld; zo zal de Verenigde Staten zelf mogen beslissen hoeveel geld Curaçao extra krijgt en ook zal het land kunnen aangeven waar het extra geld voor moet worden ingezet.
Dit zou de eerste keer zijn dat Curaçao in onderhandeling is met de Verenigde Staten om het bedrag dat het land rechtmatig toekomt, te trachten te verhogen. Bronnen melden dat er reeds verschillende gesprekken tussen het OM en de Amerikaanse autoriteiten hebben plaatsgevonden. Ook zou er vanmiddag over dit onderwerp een gesprek plaatsvinden tussen minister Nelson Navarro van Justitie (PAIS) en het OM.
De helft van het totaalbedrag waar Curaçao in ieder geval recht op heeft, zal worden gebruikt om de achterstallige belasting van Dos Santos te betalen, zo melden de welingelichte bronnen. Een ander deel zal ten behoeve van criminaliteitsbestrijding worden ingezet.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).