Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Interim-directeur Ludwig Alberto van het opleidingsinstituut Feffik heeft het werk van het bestuur en directie toegelicht om sinds eind 2013 schoon schip te maken.

feffik
Dat gebeurde tijdens een persconferentie die gisteren door de directie werd gehouden. ,,De persconferentie is gehouden om de beschuldigingen van onderwijsvakbond Sitek te weerleggen dat het bestuur en de directie niet deugen en onnodig mensen ontslaan. Het instituut publiceert weer jaarverslagen, in de periode 2000 tot 2013 is dat niet gebeurd, de Sitek zat toen in het bestuur. Wij zijn erin geslaagd om de aanbevelingen van de accountant op te volgen, zoals het terugdringen van de personeelskosten op de begroting. De personeelskosten bedroegen in 2013 nog 117 procent van de begroting, in 2015 hebben wij dat teruggebracht naar 87 procent, het streven is om voor 2016 de personeelskosten terug te brengen naar 70 procent”, aldus Alberto na afloop van de persconferentie. De laatste cijfers wijzen uit dat de trend om de personeelskosten te verminderen zich voortzet, aldus Alberto.
De interim-directeur is sinds eind 2013 bij het opleidingsinstituut. ,,Bij mijn aantreden trof ik een grote puinhoop aan, er was geen cashflow, het onderwijsproces was chaotisch, er was geen beleid en het personeel had geen vertrouwen in de leiding. Het instituut had een schuld van 20 miljoen, doordat er geen premie werd afgedragen aan de SVB, het pensioenfonds.” Bij het huidige bestuur en directie vinden de afdrachten wel plaats, zo legt de interim-directeur uit.
Het is de directie en het bestuur gelukt om voor 41 van de 51 opleidingstrajecten de goedkeuring te krijgen van het expertisecentrum voor toetscontroles. ,,In 2013 waren 31 van de 33 opleidingen niet goedgekeurd. Wij proberen op alle fronten orde te scheppen en zijn daarin transparant. Maar dat wordt ons door Sitek niet in dank afgenomen. Wij worden beschuldigd dat het schoolgeld met circa 200 gulden is verhoogd, maar dat bedrag was nodig om een goede verzekering voor de studenten af te sluiten. De studenten werden eerst ad hoc verzekerd, er is nu een goede deal gesloten met een verzekeringsmaatschappij.”
Het beleid is nu gericht op kostenbesparing en efficiënt gebruik van de middelen, zo legt Alberto uit. ,,In het verleden betaalde de Feffik op jaarbasis 389.000 gulden aan Aqualectra. De energiekosten zijn in 2015 teruggebracht naar 280.000 gulden. De lichten bleven vroeger na de sluiting van het instituut gewoon branden en de airco’s waren niet energiezuinig. De airco’s worden nu centraal aangetuurd, met steun van Reda Social zijn de energieverslindende airco’s vervangen.”
Volgens Alberto speelt Sitek in op de emoties van de werknemers. ,,Vroeger werden mensen lukraak aangenomen. Dat kan niet meer nu er een plan voor de organisatie is opgesteld en de functieomschrijvingen door Deloitte zijn verzorgd. Wij staan voor verantwoorde uitgaven binnen de subsidie die wij krijgen. Blijkbaar heeft Sitek daar een probleem mee en wordt er daarom hard op ons ingebeukt.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).