Al het nieuws

Wilemstad/Oranjestad - De Aruba-deal zou bij de ‘niet-Venezolaanse Citgo-top’ tot woede hebben geleid, omdat deze achter hun ruggen om zou zijn beklonken en de financiële positie van de Amerikaanse dochter van PdVSA in gevaar zou brengen.

 

Citgo
Dit schrijft Argus, een nieuwswebsite met Londen als thuisbasis en die gespecialiseerd is in petroleumberichtgeving. De Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA heeft Citgo ingezet voor de Arubaanse lease omdat het volgens Argus ‘zelf geen kapitaal of kredietruimte heeft om het op eigen kracht te doen’.
,,Het was een volledig Venezolaanse actie en de afspraken en voorwaarden zijn, op z’n zachtst gezegd, ondoorzichtig”, zo citeert het medium een hoge Citgo-functionaris die niet deelnam aan de onderhandelingen.
Argus merkt op dat minister Mike de Meza bekendmaakte dat er sprake was van een deal met Citgo, maar dat in elk geval tot voor kort Citgo zelf noch PdVSA formeel heeft gereageerd op de overeenkomst, die komt in een tijd dat Venezuela door een diepe economische en politieke crisis gaat.
Voor PdVSA, ‘dat kampt met geldtekort’, biedt de raffinaderijlocatie van Aruba een andere potentiële logistieke mogelijkheid voor nafta-productie en het mengen van verdunde extra zware, ruwe Orinoco-olie met van elders geïmporteerde lichte ruwe olie. Het mengsel, 16°API Merey, wordt afgezet aan vooral China.
Argus meldt dat de deal zeker nog voor reacties zal zorgen van de Venezolaanse politieke oppositie, die de meerderheid heeft in de nationale assemblee, omdat de overeenkomst is bereikt zonder de vereiste parlementaire goedkeuring.
Een niet nader bij naam aangeduide woordvoerder van de Arubaanse regering vertelt Argus dat het weer opstarten van de fabriek iets minder dan één miljard dollar kost, maar dat niets uit de overeengekomen lease nog kan worden geopenbaard. De woordvoerder wil wel zeggen dat de condities van de deal ‘zeer goed’ zijn voor de economie van Aruba.
De website weet te melden dat de Valero-raffinaderij (die door Aruba wordt overgenomen, red.) 63 opslagtanks telt met een capaciteit van bijna 12 miljoen vaten en dat er twee diepe aanlegdokken zijn die geschikt zijn voor zeer grote olietankers. Het bericht van Argus is van dinsdag 17 mei.
www.argusmedia.com


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).