Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er is niets illegaals met de offshore sector, de branche is afhankelijk van structuren die via Curaçao en via andere jurisdicties lopen. ChachachaDat is de officiële reactie van het advocatenkantoor FCW Legal van onder andere ex-formateur Glenn Camelia op de berichten dat hij en zijn compagnon Wilfred Flocker - lid van de Raad van Advies - in de Panama Papers worden vermeld.
Flocker en Camelia stellen in hun schriftelijke reactie dat men in plaats van een sfeer te creëren alsof er iets verkeerd heeft plaatsgevonden, het beter zou zijn om met vereende krachten de verdere groei van de offshore te stimuleren. In hun reactie stellen de advocaten dat de offshore belangrijk is voor de economie van het eiland. Het genereert veel inkomsten aan belastingen, deze worden dan gebruikt voor het onderwijs, de sociale zorg en gezondheidszorg.
De advocaten reppen in de verklaring niet over de Panama Papers. En de bedrijven waar zij als aandeelhouder of begunstigde aan zijn gelieerd, zoals administratiekantoor Chachacha, Smart Legal Solutions Services en Danzón Administration Services, worden in de verklaring niet vermeld. Die bedrijven worden wel in de Panama Papers gemeld. Volgens de verklaring van de advocaten wordt er afhankelijk van de wens van de cliënt een keuze gemaakt voor een bedrijf op Curaçao, de Britse Maagdeneilanden, Kaaimaneilanden of in Panama.
De verklaring meldt ook dat er klanten zijn die kiezen voor een Panamese entiteit omdat zij met Cuba zaken willen doen. De oprichting van de entiteit en de legalisatie van de documenten gaat veel sneller in Panama dan wanneer een Curaçaose entiteit dat moet doen. De documenten van een Curaçaose entiteit moeten via Buitenlandse Betrekkingen in Den Haag en daarna via de Cubaanse ambassade in Rotterdam worden gelegaliseerd. Dat vergt veel tijd, aldus de verklaring.
Tegen deze achtergrond hebben de advocaten een trustkantoor in Panama benaderd, om een structuur op te zetten die gericht is op de Cubaanse markt. Dit voor het geval de cliënt voor een Panamese entiteit kiest. Flocker verklaarde desgevraagd aan deze krant dat publicaties over advocaten die in Panama structuren hebben opgezet voor hun klanten, nadelig kunnen uitpakken voor de offshore sector in zijn geheel. Het gaat niet per se om Panama, dat maakt deel uit van een internationale structuur. Soms worden structuren bedacht of opgezet om de identiteit van de cliënt te beschermen, aldus Flocker.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).