Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Nu de bewoners van Sunset Heights de Staten hebben gevraagd aandacht te besteden aan de overlast van J&M Egg Farm Moderno, gaat de kippenboerderij in de aanval.

kipeen

,,Het is een lastercampagne om te rechtvaardigen dat wij gedwongen worden de zaak te sluiten.”
Bewoners van de wijken in de buurt van de kippenboerderij, zoals Sunset Heights en Sun Valley, klagen al jaren over vliegen en stank door de aanwezigheid van J&M Egg Farm Moderno. De directie van de kippenboerderij vindt het opmerkelijk dat de aandacht uitsluitend op haar bedrijf is gericht en er ‘blijkbaar geen reden is om actie te ondernemen tegen andere boerderijen waar de kwaliteit en hygiëne veel slechter is’. ,,Dat geeft te denken.”
De vereniging van bewoners van Sunset Heights wil dat de Statenleden minister Siegfried Victorina (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur, tot de orde roepen zodat hij de uitspraak van de rechter in 2014 naleeft en een inhoudelijke beslissing neemt om de overlast in de buurt te verhelpen. De directie van de kippenboerderij vermoedt kwade opzet. Het bedrijf zou een verkavelingsproject in de weg zitten. Onzin, vindt Statenlid en buurtbewoner Glenn Sulvaran vrijdag in ochtendkrant Èxtra. ,,Het bedrijf moet zich gewoon aan de regels voor hygiëne houden om de overlast van vliegen en stank van uitwerpselen te voorkomen waar duizenden bewoners last van hebben.”
De kippenboerderij benadrukt in een persbericht dat het bedrijf in 1956 werd opgericht en sindsdien het eiland heeft voorzien van eieren ‘van goede kwaliteit en vrij van ziektes’. Destijds bestonden buurten zoals Sun Valley, Sunset Heights en Rancho nog niet. ,,Sun Valley en Sunset Heights werden verkaveld op terreinen die volgens het eilandelijk ontwikkelingsplan (EOP) bestemd waren voor agricultuur en veeteelt. ,,Het is dan ook niet de kippenboerderij die de buurtbewoners overlast bezorgd, maar de buurten die de boerderij tot last zijn.” De woonwijken zouden ontstaan zijn in een ‘groengebied’, zonder er rekening mee te houden dat op minder dan 400 meter afstand een kippenboerderij stond. Pas later zou de bestemming van de terreinen gewijzigd zijn voor ‘de lucratieve handel’ in huizen.
Bij Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&Gz) en Ruimtelijke Ordening en Planning was vrijdag niemand bereikbaar om de hygiënische situatie bij de kippenboerderij toe te lichten en de veranderingen in het EOP te bevestigen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).