Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het is nog altijd niet echt duidelijk waarom justitie in Nederland op Curaçao invallen heeft laten doen in de zaak Andante.

asfaltmeer

,,Oliestromen naar Curaçao en terug”, is alles wat woordvoerder Marieke van der Molen van het Functioneel Parket in Rotterdam wil zeggen als het Antilliaans Dagblad vraagt naar het onderwerp van het onderzoek. Er werden afgelopen week zes doorzoekingen gedaan op Curaçao: ,,Bij drie personen, twee bedrijven en een rechtspersoon. Er is ook een doorzoeking geweest bij een nevenvestiging in Zwitserland.” Namen wil Van der Molen niet noemen.
Op Curaçao worden twee bedrijven en drie personen verdacht in het onderzoek rond vervuild afval van het asfaltmeer: Asphalt Lake Recovery (ALR), directeur Jason Debrot, oud-directeur Karel Aster, een man met de naam Schep en het bedrijf Taryna Corporation. Het zou gaan om overtreding van de Nederlandse milieuvoorschriften. Dat zei advocaat Thomas van Aardenburg van ALR eerder deze week.
Refineria Isla benadrukt dat de raffinaderij geen zaken doet met ALR. De raffinaderij wil daarmee eventuele misverstanden uit de wereld helpen over betrokkenheid bij de zaak. In sommige media werd gemeld dat er ook bij de raffinaderij een doorzoeking was geweest. Oliedistributeur Curoil, die ook in sommige berichtgevingen werd genoemd, liet eerder eveneens weten geen enkele betrokkenheid te hebben met de zaak.
Er werd afgelopen week gesuggereerd dat het mogelijk zou gaan om producten die op Curaçao wel voldoen aan de regels, maar in Nederland niet. ALR mengt het asfalt uit het asfaltmeer met brandstof om er stookolie van te maken. Van der Molen laat zich daar niet over uit. Zij wil alleen zeggen dat het om illegale afvalverwerking gaat. Met name zou er stookolie op de Nederlandse markt komen waarin afvalproducten zitten, die zo niet op de juist wijze worden verwerkt. Van der Molen reageert evenmin op de naam van bedrijf OilChart, dat door Van Aardenburg werd genoemd. OilChart is een bunkeringbedrijf voor zeeschepen met vestigingen in onder andere België en Nederland.
Refineria Isla verklaart in een persbericht dat de installaties van ALR weliswaar op het industrieterrein van het Schottegat staan, maar dat die geen deel uitmaken van de installaties van Refineria Isla. ,,ALR neemt de schoonmaak van het asfaltmeer voor eigen rekening en draagt daarvoor alle risico’s.” De raffinaderij laat weten dat er ‘geen enkele transactie van koop of verkoop van olieproducten plaatsvindt tussen Refineria Isla/PdVSA en ALR’.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).