Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Op dinsdag 1 december zal de situatie van het screeningscentrum voor borst- en baarmoederhalskanker, Fundashon Prevenshon, besproken worden in de commissie Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) van de Staten. Fundashon Prevenshon is daar zelf ook bij uitgenodigd.
Dat blijkt uit een schrijven naar de Staten waarin wordt meegedeeld dat er in de commissie met de stichting gesproken zal worden over ‘de continuïteit van de werkzaamheden in de toekomst’.
De stichting Fundashon Prevenshon heeft al vaker aan de bel getrokken om zich te verzekeren van financiering in 2016 en stuurde op 27 oktober een brief naar de Staten met het verzoek tot een onderhoud op 30 november of 1 december. Daar is nu dus gehoor aan gegeven.
In de brief van oktober schrijft de stichting dat het voortbestaan onzeker is omdat er maar geen formeel antwoord komt van de (inmiddels ex-)minister, Ben Whiteman (PS).
In een onlangs gevoerde openbare Statenvergadering heeft Whiteman te kennen gegeven dat de stichting op z’n vroegst pas in het eerste kwartaal van 2016 duidelijkheid kan krijgen over de vorm waarin hulp geboden kan worden. Hij beriep zich op het feit dat het een private entiteit is en dat sommige taken ook door anderen, zoals huisartsen, overgenomen kunnen worden, zoals het eerste borstonderzoek en de paptest. Ook wilde de minister onderzoeken of verschillende preventiediensten bij elkaar gebracht kunnen worden zoals de afdeling epidemiologie en het Volksgezondheidsinstituut Curaçao (VIC).
De stichting stelt dat de GMN-minister eerder, in februari van dit jaar, de toezegging deed om om de tafel te zitten ten aanzien van de overdracht en het overnemen van de kosten. Het centrum draaide tot nu toe vijf jaar lang op basis van particuliere steun, maar het geld is nu op.
De stichting controleert maandelijks 800 vrouwen preventief. Er worden vele kosten mee uitgespaard, omdat borst- en baarmoederhalskanker, goed te behandelen zijn wanneer ze in een vroeg stadium ontdekt worden.
In de commissie zitten voorzitter Melvin Cijntje (PS), plaatsvervangend voorzitter Humphrey Davelaar (PNP) en de onafhankelijke Statenleden Marilyn Moses, Glenn Sulvaran en Omayra Leeflang, Jacinta Constancia (MFK), Armin Konket (PAR) en Hensley Koeiman (MAN).

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).