Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers

Willemstad/Philipsburg - Eindelijk lijkt er - zij het nog pril, voorzichtig en bescheiden - sprake van economische groei voor Curaçao.
Nadat eerder deze week het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een opleving van het vertrouwen van bedrijven in economie en de toekomst registreerde, is het nu de beurt aan de Centrale Bank voor positief nieuws: ,,De overheid van Curaçao is een traject begonnen om de kosten van het overheidsapparaat en de sociale verzekeringen te verlagen en tegelijkertijd de economische groei te stimuleren. Dit heeft bijgedragen aan een reële economische groei van 0,4 procent in het tweede kwartaal van 2015”, aldus de president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten, Emsley Tromp, in het jongste kwartaalbericht van de CBCS.
Eerder was nog sprake van een Curaçaose economie die maar op de nullijn of daaronder bleef, terwijl bijvoorbeeld Sint Maarten - het andere land in de monetaire unie - wel groeide. Nu zijn de rollen omgedraaid (zie ook elders in deze editie: Politieke crisis Sint Maarten nekt economie). Tromp: ,,Sint Maarten, echter, heeft gedurende het tweede kwartaal een economische krimp van 0,6 procent geregistreerd.”
De groei van Curaçao gedurende de maanden april, mei en juni 2015 werd gedreven door een toename van de binnenlandse vraag, aangezien zowel de particuliere als de overheidsbestedingen stegen. De reële groei van het bruto binnenlands product (bbp) werd echter gematigd door een daling in de netto buitenlandse vraag omdat de exporten meer afnamen dan de importen, legt de CBCS-topman uit.
,,De toename in de particuliere bestedingen werd enkel gedreven door de consumptie, aangezien de investeringen daalden. Tegelijkertijd stegen de overheidsbestedingen door een toename in de investeringen in onder andere de bouw van het nieuwe ziekenhuis.”
Aan de economische expansie van Curaçao in het tweede kwartaal van 2015 werd vooral bijgedragen door de groei in de sectoren industrie, groot- & kleinhandel en restaurants & hotels.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).