Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Horecavakbond Horecaf heeft gisteren het referendum onder de werknemers van het Sunscape Resort verloren. Van de 169 uitgebrachte stemmen waren er maar 75 voor de vakbond. Volgens voorzitter van Horecaf Kenneth Valpoort is er een ‘vuile campagne’ gevoerd van de zijde van Sunscape om de medewerkers te overtuigen niet voor zijn vakbond te stemmen.
Dat Horecaf heeft verloren betekent niet automatisch dat de Hotel Independent Workers Association (Hiwa) nu de vakbond wordt die de medewerkers zal vertegenwoordigen, stelt Valpoort. De voorzitter: ,,Zij hebben namelijk niet meegedaan aan het referendum.”
De stemming gisteren was de climax van het conflict tussen Horecaf en Sunscape. Sunscape wilde geen referendum en probeerde dat via een kort geding stop te zetten; zonder succes. De rechter oordeelde dat er alsnog een referendum moest komen. De rechter gaf daarbij het resort zelfs een tik op de vingers. Volgens het gerecht realiseerde het resort zich onvoldoende dat ‘haar werknemers er recht op hebben en er belang bij hebben om zich bij de behartiging van hun arbeidsaangelegenheden te laten vertegenwoordigen door de meerderheidsvakbond en dat ter vaststelling daarvan referenda dienen te worden gehouden’.
Horecaf wilde die meerderheidsvakbond worden. Maar van de 169 medewerkers van Sunscape die gisteren hun stem uitbrachten onder toeziend oog van landsbemiddelaar Anthony Obispo wilden 94 dat niet.
Valpoort: ,,Wij zijn teleurgesteld. Maar daarbij moet wel worden gesteld dat er een vuile campagne is gevoerd.” Al eerder waarschuwde de voorman van de horecavakbond voor ‘manipulatie van het personeel’ van de kant van het resort. Valpoort was van plan om de gevallen van manipulatie en intimidatie onder de aandacht te brengen van de landsbemiddelaar, maar deze zei gisteren dat het referendum eerlijk is verlopen.
Volgens de horecavoorman hebben ook de werknemers van Sunscape die gisteren vrij waren vier uur betaald gekregen en werd transport naar het Lions Dive, waar het referendum werd gehouden, georganiseerd. ,,Er is betaald om te stemmen”, stelt hij, daarbij refererend aan het spreekwoord wiens brood men eet, diens woord men spreekt.
Ondertussen geeft de Horecaf-man het niet op om alsnog de meerderheidsvakbond te worden. Over zes maanden kan er weer een verzoek worden gedaan voor een referendum. Om dan wel een meerderheid van de medewerkers achter zich te krijgen zal Horecaf leden bij het resort gaan werven. ,,We zijn blij en tevreden met die 75 mensen die wel het lef hebben gehad op ons te stemmen. Daarmee gaan we nu verder.”


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).