Rekenkamer kritisch over jaarrekening 2022 van kabinet-Pisas

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Niet alle balansmutaties, uitgaven en ontvangsten zijn tot stand gekomen overeenkomstig de vastgestelde Landsbegroting 2022 van Curaçao. Er is sprake van een totale ‘rechtmatigheidsfout’ van 521,2 miljoen gulden, constateert de Algemene Rekenkamer Curaçao.

ARCdushi,,Deze fout is het resultaat van een overschrijding van de begrote uitgaven voor een bedrag van 314,7 miljoen en een onderschrijding van de begrote inkomsten van 206,5 miljoen”, schrijft de Rekenkamer in verband met het Rapport Jaarrekening 2022 Land Curaçao.
Het kabinet-Pisas (MFK/PNP) trad aan in juni 2021; het jaar 2022 was en is dus geheel voor rekening van de zittende regering en in het bijzonder voor Financiënminister Javier Silvania (MFK).
De overschrijding heeft betrekking op de uitgaven van zowel de zogeheten gewone dienst als de kapitaaldienst, zoals ook de onderschrijding die betrekking heeft op de inkomsten van de beide onderdelen van de begroting. De gewone dienst omvat de operationele (primaire) geldstromen. De kapitaaldienst betreft de financiering, (secundaire) geldstromen, bestaande uit leningen.
De begrotingsoverschrijding van de uitgaven met 314,7 miljoen is volgens de Rekenkamer voornamelijk veroorzaakt door: Financiën voor 68,8 miljoen (22 procent); door Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) voor 65,6 miljoen (21 procent); Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) voor 57,1 miljoen (18 procent); en Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) voor 43,2 miljoen (14 procent). Alle vier de ministeries zijn in handen van MFK-ministers; namelijk Silvania (en enige tijd Dorothy Pietersz-Janga), Charles Cooper en Sithree van Heydoorn.
De begrotingsonderschrijding van de inkomsten met 206,5 miljoen is voornamelijk veroorzaakt door Financiën voor 189,2 miljoen (92 procent). ,,Dit heeft met name te maken met de begrote financieringsinkomsten op de kapitaaldienst die niet zijn gerealiseerd zoals begroot”, aldus de kritische rekenmeesters.
Diverse van de ministeries hebben aangegeven dat de begrotingsoverschrijdingen veroorzaakt zijn door onder andere het feit dat de benodigde middelen niet beschikbaar worden gesteld, terwijl zij gebonden zijn aan contractuele afspraken zoals aan licenties. Zo signaleert de Rekenkamer.
De ministeries geven verder aan dat ‘het proces tot vaststelling van de begroting niet optimaal verloopt’. Dit heeft als gevolg dat de begrote bedragen niet in lijn zijn met de werkelijk benodigde middelen. ,,Zo zijn er volgens hen gevallen waarbij reeds op voorhand bekende vaste lasten niet (volledig) begroot worden, waardoor het onvermijdelijk wordt dat overschrijdingen plaatsvinden.”
De Rekenkamer gaat een stap verder: ,,Niet alle verplichtingen en uitgaven zijn tot stand gekomen volgens de wet- en regelgeving, waardoor de jaarrekening een rechtmatigheidsfout van 1.244 miljoen bevat.” Deze ‘fout’ van ruim 1,2 miljard is het resultaat van de eerder vermelde begrotingsoverschrijding van meer dan een half miljard (521,2 miljoen) en diverse geconstateerde onrechtmatigheden.
Zo zijn diverse betaalbaarstellingen ten aanzien van de post ‘Verbruik van Goederen en Diensten’ in strijd met de bepalingen in de Landsverordening financieel beheer ‘niet door de formeel aangewezen betalingsordonnateurs geschied’. ,,Hierdoor bevat deze post een financiële rechtmatigheidsfout van 54,7 miljoen.”
Dan is er ook de langlopende lening uit het verleden aan HNO Vastgoed nv (Hospital Nobo Otrobanda; tegenwoordig Curaçao Medical Center CMC) ten bedrage 393,1 miljoen; die is ‘in strijd met de bepaling in de Landsverordening comptabiliteit 2010 verstrekt zonder dat een overeenkomst is gesloten door de minister van Financiën’ (deze lening dateert van vóór het huidige kabinet-Pisas).
En de langlopende schuld van het Land aan de Centrale Bank CBCS van 275 miljoen betreffende de Gi-ro Settlement Holding (GSH) - eveneens van vóórdat de zittende regering aantrad - ‘is in strijd met de bepaling in de Staatsregeling opgenomen zonder de minister van Financiën bij Landsbesluit te machtigen om de leningsovereenkomst te tekenen’.

‘Geldbeheer Land schiet tekort’...

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.