PAR-leider: Duivels plan om ‘very good friends’ MFK te belonen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister Charles Cooper (MFK) lijkt een ‘fastball’ naar de bevolking van Curaçao te willen gooien. ,,Zal de minister van Financiën meewerken?”

fkpDie vraag stelt de PAR-fractie, nadat deze oppositiepartij kennis heeft genomen van de adviezen van SBTNO (Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten) over de ‘beerput’ binnen Fundashon Kas Popular (FKP). ,,In deze adviezen komen veel details naar voren die een ander licht wierpen op recente handelingen door FKP”, aldus Quincy Girigorie.
Het Antilliaans Dagblad berichtte al een maand geleden, begin april, over de kwestie. Onder meer onder de kop ‘Miljoen aan ‘succes fee’; Buitensporige vergoeding HD&M voor incasso FKP-gelden bij Giro’.
,,Een van deze twijfelachtige acties is de brief van 13 december 2023 van de directeur van FKP aan de regering van Curaçao, waarin FKP een ‘indecent proposal’ (onfatsoenlijk voorstel, red.) doet aan de regering, met de zegen van minister Cooper”, vervolgt PAR.
In deze brief stelt algemeen directeur Arthur Con van FKP voor aan de minister van Financiën dat de regering de claim van 19 miljoen gulden die FKP heeft op Giro Settlement Holding (GSH) overneemt; de 19 miljoen direct aan FKP overmaakt; terwijl de regering vervolgens geduldig afwacht totdat deze 19 miljoen van Giro ooit kunnen worden geïnd. Zijn argument is dat de regering veel geld heeft en dat FKP dringend fondsen nodig heeft om huizen te bouwen.
,,Hoe onwenselijk de intentie van FKP ook is, het kan zo op het eerste gezicht sympathiek klinken als iemand niet over alle relevante informatie beschikt”, aldus Girigorie, die hierover Statenvragen aan de regering-Pisas (MFK/PNP) heeft gesteld. ,,Het voorstel is nadelig omdat de kans dat FKP of de regering 100 procent van deze 19 miljoen int praktisch nul is.”
Nadat de duizenden voormalige klanten van Girobank - die minder dan 1,2 miljoen gulden aan banktegoed hadden - zijn betaald, blijft er volgens PAR ongeveer 54 miljoen over, die verdeeld moet worden onder 30 deposanten; allen met claims van meer dan 1,2 miljoen.
Afhankelijk van hoe groot hun claims zijn, zal bepaald worden hoeveel zij ontvangen. Over het algemeen ontvangen schuldeisers in dergelijke gevallen niet meer dan 10 procent van hun vordering, stelt de oppositievoorman. ,,Het is dus uiterst interessant om te weten of de regering van Curaçao bereid is FKP 19 miljoen te ‘schenken’ om vervolgens over enkele jaren mogelijk 1,9 miljoen terug te ontvangen.”
Maar dat is niet alles. Wat het voorstel volgens Girigorie ‘duivels’ maakt, is dat blijkt dat heimelijk is overeengekomen dat als de regering het FKP-voorstel aanvaardt, het bedrijf HD&M Holding - bestaande uit ‘very good friends’ van MFK (lees: oud-premier Gerrit Schotte), ten minste één miljoen van deze fondsen zal ontvangen ‘om in hun zakken te steken’.
,,Dat is dus de voornaamste reden achter de brief van FKP aan de regering”, concludeert Girigorie. ,,Een ‘fastball’ met de zegen van minister Cooper, zodat HD&M op eenvoudige wijze een miljoen kan opstrijken. De vraag is of MFK-minister Javier Silvania zal ‘meedoen’ aan dit spel met gemeenschapsgelden en zo meer geld van de bevolking aan ‘very good friends’ van MFK zal schenken.”
Wat de PAR er in een perscommuniqué niet bij vertelt is dat het een en ander aan het licht kwam in verband met het (voorgenomen) ontslag van FKP’s financieel directeur Peter Bongers, die aan bovenstaande handelingen niet wenste mee te werken, waardoor SBTNO hierover moest adviseren. Deze krant baseerde zich op deze openbare adviezen.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.