GMN: Wel eerst opheldering van stichting zoals jaarrekening 2023

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) maakt zich naar eigen zeggen ‘grote zorgen’ over de gang van zaken bij en de continuïteit van de Stichting Dierenbescherming Curaçao, verklaart hij tegenover het Antilliaans Dagblad.

DierenbeschermingHij wijst erop dat de Dierenbescherming ‘een voorname rol speelt in de uitvoering van de recent door de Staten goedgekeurde en daarna ingevoerde Landsverordening dierenwelzijn’.
Minister Javier Silvania (MFK) wil naar eigen zeggen de stichting de helpende hand bieden, maar verzoekt het bestuur daartoe wel eerst om nog deze week verslag uit te brengen over de stand van zaken en ook andere relevante informatie te verstrekken.
Begin april luidde het bestuur van de Stichting Dierenbescherming Curaçao (SDBC) de noodklok en gaf aan - na lang wikken en wegen - zich genoodzaakt te voelen om, ‘nota bene in het 75-jarige bestaansjubileum’, het dierenasiel op Parera te sluiten. De activiteiten zouden zich na sluiting alleen nog beperken tot uitvoering en coördinatie van sterilisatie- en educatieprojecten.
Na ruim een maand komt er vanuit de regering-Pisas (MFK/PNP) een inhoudelijke reactie. ,,De continuïteit van de dierenbeschermingsactiviteiten die worden uitgevoerd door de stichting staan op het spel”, constateert bewindsman Silvania. ,,Bepaalde van deze activiteiten worden als gevolg hiervan gedeeltelijk zelfs gestaakt.”
De minister van GMN wijst er in een gesprek met deze krant wel op dat de Dierenbescherming zelf niet vrijuit gaat: het bestuur heeft volgens hem ‘onvoldoende of zelfs geheel niet gereageerd op urgente verzoeken van Veterinaire Zaken’.
Zo is de jaarrekening 2023 nog niet ingediend. Ook is de subsidieaanvraag voor 2024 niet tijdig ingediend. Verder spreekt de minister van ‘nalatigheid’ van de zijde van de stichting in het beantwoorden van vragen en verzoeken van ‘diverse andere belanghebbenden op het gebied van dierenwelzijn’.
Vorige maand liet het bestuur onder voorzitterschap van Maria Garcia weten het te betreuren dat het tot dit verstrekkende besluit is gekomen om het dierenasiel te moeten sluiten, ‘maar er werd geen uitweg meer gezien voor de steeds groter wordende financiële zorgen’. SDBC telt drie bestuursleden en de raad van toezicht (RvT) telt ook drie leden.
De stichting kampt naar eigen zeggen al geruime tijd met een ontoereikende overheidssubsidie om de dagelijkse operationele kosten van het asiel - voedsel, geneesmiddelen en schoonmaak - te dekken. ,,Zelfs niet na een recente kleine aanpassing.”
Daarbij zijn de inkomsten van donaties drastisch teruggelopen, volgens de stichting ‘onder andere vanwege onrechtvaardige aanvallen van enkele andere organisaties die de dieren en zichzelf helpen, maar niet de Curaçaose gemeenschap, zoals SDBC dat al decennialang doet’.
Silvania wil de Dierenbescherming proberen tegemoet te komen. Dan moet het bestuur zelf ook meewerken. Vanuit zijn ministerie is het verzoek om nog deze week, ‘uiterlijk 15 mei’, de nodige informatie aan te leveren. Het gaat dan om een beschrijving van de actuele toestand, maar ook de verwachte datum van indiening van de jaarrekening over het voorbije jaar, alsmede de plannen van het bestuur om de stichting te handhaven en de effectiviteit van de Dierenbescherming te herstellen.
SDBC heeft op alle mogelijk manieren al bezuinigingen doorgevoerd, maar ziet zich onder meer geconfronteerd met stijgende prijzen, waaronder van voeding en medicijnen voor de dieren. Ondertussen is begonnen om het personeel af te vloeien. Voor de dieren wordt passende adoptie gezocht.
Er is ook kritiek op personen die op soms ondoordachte wijze, buiten de officiële Dierenbescherming om, willen ‘helpen’: ,,Men beseft onvoldoende dat het groeiende leger zwerfhonden en -katten niet alleen een groot gevaar vormt voor de veiligheid en gezondheid van mensen, maar ook voor het milieu, aangezien die zwerfdieren op zoek naar voedsel andere dierlijke wezens in de natuur langzamerhand uitroeien.”
De stichting kondigde aan voorlopig door te gaan met de projecten die extern gefinancierd worden, zoals programma’s in wijken om dieren te steriliseren en te chippen, alsook educatie op scholen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.