frankkunnemanMisstanden en ongeregeldheden in grote private ondernemingen hebben de ontwikkeling van corporate governance versneld. Wetgeving in landen buiten de ‘Dutch Caribbean’ is er vaak op gericht om de corporate governance in ‘grote’ private ondernemingen te verbeteren. U moet dan denken aan privé-ondernemingen met duizenden en vaak tienduizenden werknemers. De Code Corporate Governance in Nederland bijvoorbeeld is uitsluitend van toepassing op beursgenoteerde ondernemingen. In Curaçao is de Code Corporate Governance juist niet van toepassing op de private sector. In Curaçao is de corporate governance-wetgeving gericht op zogenaamde overheids-nv’s. Corporate governance en corporate governance zijn dus twee.

Politieke invloed
Dit betekent dat je voorzichtig moet zijn met het transponeren van regels over corporate governance die in het ene land zijn ontwikkeld naar een ander land, zoals in ons geval Curaçao. Wij zien dit wel eens over het hoofd. We moeten fundamentele verschillen tussen de governance bij overheids-nv’s aan de ene kant en andere (privé-)ondernemingen in het oog blijven houden. Het belangrijkste verschil betreft de politieke invloed. Het resultaat dat van de toepassing van good corporate governance wordt verwacht, zal bij overheids-nv’s nooit worden bereikt als het meest centrale probleem bij deze vennootschappen, de politieke invloed, niet structureel wordt aangepakt.

Modelstatuten
Betekent dit dan dat het Land helemaal geen invloed mag hebben op overheids-nv’s en/of -stichtingen? Nee, dat betekent het helemaal niet. Die invloed moet naar mijn mening wel beperkt worden tot precies dat gedeelte waar deze zinvol en noodzakelijk is. Helaas is dat nu vaak niet het geval. Waar ligt de grens dan? Mijns inziens moet het Land - dat er voor heeft gekozen om een bepaalde dienst, zoals de levering van water, elektriciteit- of telecommunicatie, in een private onderneming onder te brengen en zelf daarvan aandeelhouder te zijn - zich beperken tot de bevoegdheden die een aandeelhouder heeft. En dat zijn er niet zoveel, in elk geval zeker niet zoveel als het Land zich als aandeelhouder in het jonge verleden nogal eens heeft toegeëigend. Met de invoering van zogenaamde ‘modelstatuten’ voor overheids-nv’s en -stichtingen, zijn via de statuten bepaalde bevoegdheden overgeheveld naar de aandeelhouder die op grond van de Code Corporate Governance juist bij het bestuur van de onderneming zouden moeten liggen. Die modelstatuten moeten dus nog eens kritisch bekeken worden.

Heeft u zelf een vraag over corporate governance? Mail deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wie weet wordt uw vraag in de volgende column behandeld!

Prof. dr. F.B.M. Kunneman is managing partner van advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne. Hij leidt het team dat adviseert over corporate governance. Hij schrijft en doceert al decennia over dit onderwerp.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.