E Bon Yu di Kòrsou is een bewustwordingscampagne van TeleCuraçao en een aantal andere bedrijven. Het is mijn lievelingsreclame op onze nationale tv-zender; allemaal mooie en blije mensen passeren de revue en een catchy liedje leert ons dat de Bon Yu di Kòrsou eerlijk, respectvol en vrijgevig is. De Bon Yu di Kòrsou is niet jaloers, zorgt voor de natuur, houdt van zijn familie en staat altijd klaar om een handje te helpen. De Bon Yu di Kòrsou houdt van zijn eiland, is nederig, tolerant en een doorzetter. De Bon Yu di Kòrsou doet zijn werk, is positief, leeft en laat leven. Met andere woorden Yu di Kòrsou ta dushi hende.
In het kader van nation building is een dergelijke campagne erg nodig voor een jonge natie zoals de onze. Nation building gaat namelijk over de creatie van een nationale identiteit. Het gaat om het samenbrengen van mensen met verschillende culturele en socio-economische achtergronden zodat er een sterke, productieve en politiek stabiele natie kan ontstaan. Een natie van Bon Yu di Kòrsou ku ta dushi hende.
Als we alleen al de helft van de eigenschappen van ‘de goede Curaçaoënaar’ zouden internaliseren en uitdragen, dan zouden we een gezondere, veiligere en meer tolerante samenleving zien. Maar toch wringt de schoen. In de prachtige opsomming van wat een goed kind van Curaçao zou (moeten) zijn mist een cruciale eigenschap, namelijk kritisch zijn. Over het hoofd gezien of juist het bewijs dat we niet kritisch (genoeg) zijn?
Een Bon Yu di Kòrsou is kritisch. Openlijk gefundeerde kritiek uiten en vooral ook kritiek accepteren lijken enorme collectieve struikelblokken. Wie kritiek uit wordt al gauw weggezet als een dwarsligger, een boze tegenstander, of soms zelfs als een vijand of een (lands)verrader, kortom, een slechte Yu di Kòrsou.
Maar kritische denkers zijn uiterst noodzakelijk, zeker in een nieuw land. Kritische beschouwing bepaalt mede de te bevaren koers voor het land. Kritisch denken gaat over begrip van de actualiteit, het gaat om bevragen, onderzoeken, beproeven, analyseren, afwegen, aankaarten, uitdagen en alternatieven. Het gaat dus niet zo zeer om of je het met iemand of iets eens bent of niet, maar eerder over of het afwegen of iemand anders zijn handelswijze klopt, effectief is, rechtvaardig, legaal, et cetera.
Met het hele aanwijzingdebacle van St. Maarten vers in ons geheugen, kunnen we ons met een kritische houding afvragen hoe gelijkwaardig de verschillende landen van ons Koninkrijk zijn, omdat bij het interne appel van de Rijksministerraad twee St. Maartense afgevaardigden tegenover drie ministers uit Nederland staan.
Kritisch zouden we ook de benoeming van bepaalde personen, al dan niet met een negatief of ongunstig advies, kunnen bekijken. Hetzelfde geldt voor het Bosman-wetsvoorstel, de operatie en eventuele sluiting van de Isla, rechten van gevangen, de komst van een nieuw ziekenhuis en eigenlijk alles wat zich op deze 444km² afspeelt.
Het gaat erom, dat we niet in emotionele pleidooien vervallen, maar gewoon naar de feiten kijken en ons vragen of het wel door de beugel kan en wat eventuele alternatieven zouden kunnen zijn.
Kritische denkers bieden checks and balances voor parlementariërs, wetten, beleid, overheidsinstanties en sociale instituties. Maar ook op een lager niveau is kritisch denken onmisbaar: als we bij onszelf te raden gaan waarom we problemen hebben met onze partners, kinderen of buren, of hoe wij bijdragen aan (on)veilig verkeer, een schoner milieu, betere sociale verhoudingen, vormen we niet alleen de checks en balances voor de politiek en de samenleving als groter geheel, maar ook voor onze naasten en onszelf. De Bon Yu di Kòrsou is eerlijk, respectvol, behulpzaam en tolerant. De Bon Yu di Kòrsou houdt van zijn eiland, is positief én de Bon Yu di Kòrsou is kritisch. Yu di Kòrsou ta dushi hende.

Denise Vijber
Deze column van Denise Vijber behaalde de tweede plaats uit de inzendingen van deelnemers van de Workshops Columns Schrijven & Bloggen, georganiseerd door Mondi Writing en Coaching Magazine.
De jury schreef: ,,Denise Vijber gaat in op een onderwerp dat emotie oproept en geeft in haar column een overtuigende argumentatie, dat resulteert in een mooi rond verhaal.”

column


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.