Door Sven Rusticus, Andres Casimiri en Orlando Meulens

Naar aanleiding van de behandeling van het Isla-dossier in de Staten van Curaçao op 28 augustus jongstleden, stellen de oprichters van GreenTown Curaçao voor om zo snel mogelijk met de overheid een Masterplan te ontwikkelen waarbij de haalbaarheid van de herontwikkeling van het Isla-terrein wordt bepaald. Vandaar deze open brief aan de regering van Curaçao.
OPINIE GreenTown Masterplan CustomIn het Statenoverleg is vastgesteld dat er geen garanties kunnen worden gegeven met betrekking tot het continueren van de raffinaderij. Curaçao dient zich voor te bereiden op een mogelijke sluiting van de Isla-raffinaderij in 2019. Daarom wil GreenTown samenwerken met de overheid en haar opgebouwde kennis en netwerk benutten in het voordeel van Curaçao.
GreenTown stelt voor om de coördinatie van het Masterplan met de overheid te organiseren vanuit een Publiek-Private Samenwerking (PPS), waarbij alle kennis en de netwerken van zowel de overheid als van GreenTown optimaal worden benut ten gunste Curaçao.
Het Masterplan zal een uitgebreide haalbaarheidsstudie, een validatie van de geïdentificeerde economische sectoren, een strategie voor de energievoorziening, een businessplan, een financieringsplan en een uitgebreid sociaal plan voor de medewerkers van Isla bevatten.
GreenTown is ervan overtuigd dat een duurzame herontwikkeling van het Isla-terrein, waarin nieuwe economische activiteiten worden ontplooid, voordeliger is dan doorgaan met olieraffinage. In plaats van afhankelijkheid van de volatiele en neerwaartse olie-industrie, zorgt GreenTown voor risicospreiding. GreenTown creëert nieuwe banen in verschillende sectoren, onder andere in de entertainmentsector, creatieve sector, jachthavens, scheepsreparatie, vrijhandelszone, visserij, toerisme, de bouw, vastgoedontwikkeling en duurzame energie. Deze sectoren dienen zorgvuldig gevalideerd te worden.
GreenTown heeft in de afgelopen zeven jaar gewerkt aan haar visie en een groot netwerk opgebouwd van internationale experts, investeerders, bedrijven, financieringsinstellingen en universiteiten die ervan overtuigd zijn dat een duurzame koers voor Curaçao grote economisch kansen biedt en daarnaast goed is voor het milieu en de volksgezondheid.
GreenTown stelt daarom voor om gezamenlijk een PPS op te richten, waarin zowel de overheid als GreenTown zitting nemen en van waaruit de ontwikkeling van het Masterplan kan worden gecoördineerd. Een PPS is hiervoor een bewezen manier om het bedrijfsleven en de overheid samen te laten werken; ze worden over de gehele wereld opgezet voor de oplossing van vraagstukken die vergelijkbaar zijn aan die van de Isla-raffinaderij.
In het netwerk van GreenTown zitten bedrijven die ervaring hebben met deze vorm van samenwerking, waaronder:

- Rebel Group: een internationale maatschappij die gespecialiseerd is in Publiek-Private Samenwerkingen. Rebel Group organiseert de financiering van grote infrastructurele projecten, kennen GreenTown en heeft reeds advies gegeven.
- EIB: GreenTown heeft support van de Europese Investeringsbank, de EIB, ontvangen. Hierdoor kunnen aan toekomstige investeerders en ondernemers gunstige leningen worden aangeboden. De EIB steunt de visie van GreenTown omdat deze de CO2-uitstoot reduceert, sociale cohesie verbetert en extra economische ontwikkeling stimuleert.
- RoyalHaskoningDHV: een gerenommeerd ingenieursbureau dat grote projecten leidt en doorrekent. RoyalHaskoningDHV heeft in 2013 reeds in een ‘market scan’ de economische haalbaarheid van GreenTown onderzocht en een positief advies gegeven.
- Edgewater Resources: is een Amerikaanse projectontwikkelaar die gespecialiseerd is in de ontwikkeling van ‘waterfront real estate’. Zij hebben zwaar vervuilde ‘brownfields’ getransformeerd naar prachtige groene leefomgevingen met bloeiende economische activiteiten.
- AECOM: een groot en gerenommeerd project- en engineeringbureau in de Verenigde Staten en een belangrijke adviseur van GreenTown. AECOM wil een bijdrage leveren in de totstandkoming van GreenTown.
- Lokale investeerder en ondernemers: hebben interesse in de exploitatie van delen van GreenTown. Hun visie en mening zijn essentieel en waardevol.
- Beelen Waste Innovators: een ontmanteling en recyclingbedrijf in Rotterdam, heeft advies voor de ontmanteling van de raffinaderij gegeven. Volgens Beelen kan de ontmanteling van de raffinaderij kosteloos gedaan worden in ruil voor de waarde van het staal.
- Shell: werknemers van Shell hebben meegerekend aan de bepaling van de waarde van het staal van de raffinaderij. De ‘scrap value’ van het staal is significant.
- Universiteiten: het Massachusetts Institute of Technology, de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam zien in GreenTown een vooruitstrevend project waarin de nieuwste innovaties kunnen worden toegepast, in samengewerkt met de University of Curaçao.

Sven Rusticus, Andres Casimiri en Orlando Meulens zijn van de ‘Nederlandse tak’ van Greentown. In een eerdere bijdrage lieten zij weten dat het belangrijk is dat GreenTown ‘bij haar oorspronkelijke visie blijft voor een complete herontwikkeling van het Isla-terrein’ en zich niet laat ‘ombuigen’ in een hybride model, zoals de huidige voorzitter Ron Pin op Curaçao voorstaat.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.