Door Zuleika Lasten en Mitchell Karman
De eerste vorm van de zogenaamde ‘tax holiday’ werd reeds in 1953 geïntroduceerd. In de loop der jaren is deze wetgeving geleidelijk aangepast, waarvan de laatste grote wijziging in werking is getreden per 1 januari 2017. Begin 2018 heeft de minister van Financiën, Kenneth Gijsbertha, nog een aanschrijving gedaan om de tax holiday verder uit te breiden en het lijkt erop dat binnenkort een nadere uitbreiding van de ‘belastingfaciliteiten’ middels landsbesluit zal plaatsvinden. In het navolgende zullen wij ingaan op de vraag wat een tax holiday precies inhoudt en welke wijzigingen worden geanticipeerd.zuleikalasten

De huidige regeling in het kort
Het Land Curaçao heeft er belang bij om buitenlandse investeerders aan te trekken. Dit is onder andere goed voor bevordering van het toerisme, de werkgelegenheid en de lokale economie als geheel. Om het vestigingsklimaat voor investeerders aantrekkelijk te maken, worden onder voorwaarden belastingfaciliteiten aangeboden, de zogenaamde tax holidays. Kortgezegd, houdt dit de volgende voordelen in:
- Het bedrijf kan uiterlijk 2 jaar lang vrij van omzetbelasting en invoerrechten materialen invoeren die benodigd zijn voor de bouw, verbetering of renovatie van bedrijfspanden. Daarnaast kan het bedrijf uiterlijk 3 jaar lang vrij van heffing interieur importeren voor de eerste inrichting van het pand.
- Het bedrijf is uiterlijk 10 jaar lang geen onroerendezaakbelasting verschuldigd. Dit is een vrijstelling van de jaarlijkse belastingheffing van 0,4-0,6 procent van de waarde van de onroerende zaak in kwestie.
- Het winstbelastingtarief bedraagt uiterlijk 10 jaar 2 procent, in plaats van het reguliere tarief van 22 procent.
- Dividenden die worden uitgekeerd aan inwoners van Curaçao zijn uiterlijk gedurende 10 jaar niet belast met inkomstenbelasting. Voorwaarde is echter wel dat de winsten worden uitgekeerd binnen 2 jaar nadat deze zijn ontstaan.
Het moge voor zich spreken dat niet elke onderneming in aanmerking komt voor deze belastingvoordelen. Slechts bedrijven die een investering van 1.000.000 gulden (2.000.000 gulden voor hotels en bepaalde vormen van grondontwikkeling) doen en aan ten minste 5 lokale personen mitchellkarmanvoltijds werk verschaffen, komen in beginsel in aanmerking voor een tax holiday. Daarnaast moet het betreffende bedrijf ook opereren in een van de volgende sectoren:
- onderzoek en ontwikkeling ter zake van proces- en productinnovatie;
- lucht- ruimte- en scheepvaart;
- onderwijs;
- gezondheidszorg;
- transport en logistiek;
- creatieve industrie;
- moderne landbouw en visserij.

Wat er is veranderd en wat gaat (mogelijk) veranderen in 2018?
De eerste wijziging van de tax holiday in 2018 vloeit voort uit de ‘Aanschrijving vrijstelling ob grote investeringsprojecten’ van de minister van Financiën van 27 december 2017 (gepubliceerd op 26 januari 2018 in de Curaçaose Courant). Middels deze aanschrijving werd getracht om de buitenlandse en lokale leveranciers gelijk te behandelen voor de omzetbelasting. Onder de huidige wetgeving is de invoer van materialen onder voorwaarden immers vrijgesteld van omzetbelasting, terwijl de afname van deze zelfde materialen van een lokale ondernemer wél belast zijn met omzetbelasting. De aanschrijving beoogt deze ongelijkheid weg te nemen door tax holiday-maatschappijen die lokale producten afnemen een ‘credit’ te verlenen voor de aan hen in rekening gebrachte omzetbelasting. Deze credit kan vervolgens worden afgezet tegen de omzetbelasting die zij verschuldigd zijn uit hoofde van hun eigen ondernemingsactiviteiten. Op deze wijze wordt bewerkstelligd dat zowel de import als de afname van lokale materialen onder voorwaarden (effectief) vrij van omzetbelasting kan plaatsvinden bij tax holiday-maatschappijen. Wel verdient het de opmerking dat om in aanmerking voor deze regeling te komen, de betrokken maatschappij een minimuminvestering van 5.000.000 gulden moet doen en aan ten minste 25 lokale personen voltijds werk dient te verschaffen. In dit kader is de regeling voor lokale afname vooralsnog strenger dan die voor import.

Verruimen toepassingsbereik
Thans wordt tevens overwogen om de tax holiday te verruimen in diens toepassingsbereik door de tax holiday beschikbaar te maken voor alle sectoren, mits een minimuminvestering van 5.000.000 gulden wordt gedaan en aan 25 lokale personen voltijds werk wordt verschaft. Voor aangewezen industrieën en de specifieke aangewezen sectoren en activiteiten op het gebied van uitbreiding renovatie, verbetering of vernieuwing van onroerend goed, zal nog wel de verlaagde investeringsdrempel van 1.000.000 gulden (2.000.000 gulden voor hotels en bepaalde vormen van grondontwikkeling) van toepassing zijn.
Naar verwachting zal deze maatregel geen budgettaire gevolgen hebben. Integendeel, voor zover de faciliteit leidt tot het aantrekken van nieuwe investeringen zou de maatregel zelfs kunnen leiden tot een toename van de belastingopbrengsten. Naar verwachting zal dit leiden tot additionele investeringen op Curaçao, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor het staatsbudget.

Zuleika Lasten is Partner en Mitchell Karman Tax Assistant werkzaam in de fiscale praktijk in de Dutch Caribbean met Curaçao als vestigingsplaats.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.