Door Miguel Goede
Niet alleen dankzij Fundashon Bon Intenshon en het succesvolle vijfde Curaçao Rotterdam Filmfestival, maar ook dankzij justitie zijn ‘wij’ nu allemaal voor de camera. De hoofdofficier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM) heeft het gezegd: Wij moeten meer ‘wij’-denken. In Punda en vele andere plekken hangen nu steeds meer camera’s van Chinese makelaardij. Ik heb het dus niet alleen over de lokale producties ‘Djis un tiki love’, ‘Kronika di un drogadikto’, internationale producties als ‘Double Play’ en de documentaire ‘Mi ta hasi mi kos’. Er komt een docu over carnaval en Jandino schrijft aan de opvolger van ‘Bon Bini Holland’. Ook de lokaal gevestigde internationale film-opleiding, Curaçao Film Institute, begint concrete vormen aan te nemen. Dit is een opsteker voor Punda die het moeilijk heeft. Een tweede meevaller voor Punda is het goedkoper geworden openbaar vervoer, als gevolg van de steeds dalende olieprijzen. Maar de chauffeurs volgen een ander script c.q. hanteren een andere prijs. En in mei stijgt de benzine wel, maar gelukkig de diesel niet. Het verplaatsen van de tweede megapier naar Punda kan nog een grote meevaller betekenen en kan Pullmantur overtuigen om deze bestemming aan te houden in plaats van te vertrekken. Punda en Otrobanda lijken wel een filmstad met decors van historische film tot apocalyptische scènes. Daar past een nieuw gebouw voor ambtenaren niet zomaar bij, maar een atelier in Casa Moderna is een perfecte match. Een voorbeeld van een dergelijke apocalyptische scène is een land waar het verboden is om te roken, maar waar de staat mensen in de rook van een raffinaderij laat omkomen. De internationale ster Usher heeft het eiland en Tula reeds ontdekt, blijkens de foto die hij deze maand op zijn Facebook plaatste. Het is ook aan Usher te danken dat de nu onsterfelijke popster Prince Curaçao in 2013 heeft ontdekt, toen hij Usher moest vervangen op het Curaçao North Sea Jazz Festival. En misschien moet van dit gegeven een film worden gemaakt. Het beeld van Punda is deze maand echt bepaald door de massale opkomst van het publiek tijdens de Koningsdag 2016.
Maar Curaçao biedt meer dan Punda, daarom maakt CleanUp Curaçao Klein Curaçao schoon en Carmabi maakt zich terecht zorgen over de unieke setting van Oostpunt, nu blijkt dat het deels ontwikkeld gaat worden.
Een film over George Maduro op zijn honderdste geboortedag zou prachtig zijn geweest. Wat een boodschap voor de jeugd zou dat zijn geweest. Honderd bomen planten voor het honderdjarig bestaan van de MCB, heeft ook een boodschap.
In het genre ‘law & crime’ is veel gebeurd: ‘Bientu’, de zaak tegen de grote nummerverkoper was een kassucces en levert liefst 72,5 miljoen op. Het tweede deel is in de maak, net als ‘ Babel’, de zaak tegen een ex-premier. Zoals eerder gesteld, dit bedrag kan aangewend worden voor toekomstige producties. ‘Zambezi’ kreeg echter slechte recensies van de pers. De Bonairiaanse coryfeeën gaan weer vrijuit. ‘The godfather’ wordt weer niet in het gelijk gesteld inzake smaad. De ‘Gangwar’ loopt nog steeds door. De hoger beroepzaak met betrekking tot de Hato-schietpartij heeft plaatsgevonden. Helaas ook veel ‘crime stories’ die eindigen in moord.
De ex-premier wordt in een bijrolletje geschreven van de serie ‘Panama Papers’, maar via Australië door de gokindustrie, de accountancy en de Tweede Kamer komt Curaçao steeds meer in beeld. En ineens is er de verrassende ontwikkeling, ook deze via Nederland, van ‘Andante’. Het onderzoek, niet naar geldstromen, maar oliestromen. Het wordt steeds duidelijker dat wij een eigen versie krijgen van ‘Enemy of the State’; het OM onderzoekt de aanklacht van landverraad. Ik kan mij voorstellen dat er nog 200 politiemensen bij moeten, zoals ik in de krant las.
De Staten keuren het pakket van incentives voor investeerders en de vrije invoer van donaties van goederen goed. En ook een regeling voor het onderhouden van de panden is in voorbereiding, want deze moeten zeker behouden worden voor de binnenstad. De wet op de nv’s is te vroeg opgevoerd. Maar de kraker was dat over de eigen ‘cast’ de realityshow ‘Staten’ blijkbaar moeilijk kan beslissen, want de vergadering kan maar steeds niet doorgaan. Ondanks het feit dat het publiek het wel heeft gehad met het optreden van de ex-premier en de PS-coryfee die zich als een diva in Amsterdam gedraagt, worden ze in de cast van de soap gehouden. Dit ten koste van anderen die om die reden, per onmiddellijk de serie verlaten.
Vele scènes van corporate governance spelen zich ook af in de rechtszaal in de stad. Directeur van de sociale werkplaats Melfor wint, maar andere directeuren bij andere stichtingen komen in de problemen. Ook de televisiemaatschappij CBA hoort bij de winnaars. Maar eigenlijk kent corporate governance alleen maar verliezers. De Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) legt zich niet neer bij het verlies en gaat in beroep tegen telecombedrijf UTS, want ARC wil coûte que coûte in de keuken kijken. Ex-directeur Adriaens, in de serie ‘Airport (Holding)’ is eindelijk vervangen, maar de cast van het Analytisch Diagnostisch Centrum is volgens castingbureau Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) nog niet volledig. Ook bij het Curaçaose Dokmaatschappij (CDM) hebben zich diverse taferelen afgespeeld. Aan de civiele enquête bij onder andere Aqualectra lijkt geen einde te komen: het is weer uitgesteld met minimaal zes weken.
Gelet op de uitstroom van deviezen lijken de openbare financiën van een utopisch naar een dystopisch scenario te gaan. Maar het grotere plot is de dreigende instorting van de offshore-industrie als gevolg van de Panama Papers. Het College financieel toezicht (Cft) solliciteert naar een vaste rol in dit gebeuren en het Nederlandse Kamerlid Van Raak dringt zich op als regisseur, met zijn kritische vragen. In dit geweld is de serie over de concessie van de haven naar de achtergrond gedrongen, want deze maand is er niets hiervan vernomen.
Het aantal toeristen uit Europa dat deel wil uitmaken van deze ‘greatest show on earth’, blijft groeien en extra KLM-vluchten zullen in de zomer aankomen. Zelfs Disney heeft belangstelling om vanaf 2017 deel uit te maken van deze producties. Berichten over bezoekersaantallen zijn erg tegenstrijdig allemaal, terwijl de data (ED-kaarten) op straat ligt.
Kosten van de serie over de bouw van het ziekenhuis blijven stijgen. De pensioen (AOV)-problemen houden aan. Ja, de bevolking moet groeien met meer figuranten die bijdragen aan de sociale fondsen.
De beelden van onze Major League Baseball (MLB)-stars gaan de wereld weer over, het seizoen is weer begonnen. Het optreden van de ex-baseball superster Andruw Jones, op de Nederlandse televisie bij De Wereld Draait Door, in het Engels, is nu al legendarisch. Terwijl de internationale golftoppers de Curaçao Masters hebben uitgevochten.
Er lijkt duidelijkheid te zijn over het gedoe met de schooldiploma’s. Maar het is ook duidelijk dat men meer Nederlands dan Papiaments wil op school. Feffik (instituut voor vakopleidingen): ‘the saga continues’.
Langzaam maken we ons op voor de casting van de politieke artiesten die gaan acteren in de politieke soap van 2016-2020. Het jaar 2019 valt in de categorie science fiction. Vroeger gaf het jaartal 2020 een utopisch gevoel, tegenwoordig is het meer apocalyptisch. De eerste trails doen erg denken aan de dystopische film ‘The book of Eli’ met Denzel Washington in de hoofdrol. Voor dit proces moeten ongeveer 100.000 figuranten opdraven bij de voorverkiezingen in augustus en de verkiezingen in september, voor een daarna weinig betekenende rol.
Voor deze maand: The End. To be continued. Wat is de rode draad van het verhaal van Curaçao in het eerste trimester? Niet te filmen. Curaçao heeft geen duidelijk verhaal. Misschien maakt dat het juist zo boeiend en daarom gaan we beginnen aan cultuurstudies. Gelukkig hebben we nog twee trimesters te gaan.

Miguel Goede is een wetenschapper, strateeg en management consultant. Hij is gespecialiseerd in good governance in vooral kleine staten zoals in het Caribisch gebied.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.