Door Eva Pennings
Ik kwam een oude bekende tegen, op een kinderfeestje. Hij was een eigen bedrijf begonnen. Hij glom van trots. Of was het de warmte? Vol enthousiasme vertelde hij dat hij nu ook algemene voorwaarden ‘heeft’. Niet opgesteld door een advocaat hoor, gewoon van Google ‘geplukt’, vervolgens op eigen briefpapier ge-copy-paste en dit gedeponeerd bij de griffie van het Gerecht in Eerste Aanleg. ,,En op mijn briefpapier heb ik laten printen dat ze daar opgevraagd kunnen worden of dat ik ze op verzoek toestuur.”
Jaja, hij wist prima hoe dat werkt. ,,En nu?” vroeg ik belangstellend. ,,Nou gewoon, lekker aan het werk en niet meer nadenken over die ‘legal mumbo-jumbo’. Dat ding ligt lekker in de kluis, met een stempel van de griffie erop en als er iets fout gaat, ben ik gedekt. Toch?”

Helaas.
Algemene voorwaarden ‘hebben’ is leuk, maar juist gebruik daarvan in de praktijk is cruciaal. Doe je dit niet dan kunnen de voorwaarden, op het moment dat je er (procedureel) een beroep op wilt doen, vernietigbaar en dus waardeloos blijken. De regels voor het gebruik van algemene voorwaarden zijn streng en duidelijk. Allereerst dienen ze voor of uiterlijk op het moment van het tot stand komen van een overeenkomst van toepassing te worden verklaard op de overeenkomst. Tweede vereiste is dat de contractspartij ook daadwerkelijk de gelegenheid is geboden om kennis te nemen van de inhoud van die algemene voorwaarden. De algemene voorwaarden dienen dus ter hand te worden gesteld aan de contractspartij. Een melding dat er algemene voorwaarden van toepassing zijn op de overeenkomst en dat deze op verzoek worden toegezonden, is niets waard. Ook niet met een mooie stempel van de griffie.
Het correct gebruiken van algemene voorwaarden is geen ‘rocket science’. Een goede set algemene voorwaarden en het juiste gebruik ervan kan een ondernemer veel geld schelen! Ondernemers doen er goed aan goede, op maat gemaakte algemene voorwaarden te laten opstellen, die zijn toegeschreven op hun specifieke bedrijf en clientèle. Daarnaast dienen zij zich te laten informeren over hoe correct gebruik van de voorwaarden geïntegreerd kan worden in de dagelijkse bedrijfsvoering. Als dit eenmaal goed loopt heb je er (voorlopig) geen omkijken meer naar en kan je ‘lekker aan het werk’.
Aan de algemene voorwaarden in de kluis heeft mijn oude bekende dus helemaal niets. En dan gaan we er voor het gemak nog maar vanuit dat de inhoud van die ‘Google-copy-paste-voorwaarden’ überhaupt de bescherming zou bieden die hij dacht te krijgen. Terwijl ik dit aan hem uitleg ontstaan er wat zweetdruppeltjes op zijn voorhoofd. Angstzweet, of was het gewoon erg warm? Laten we het op dat laatste houden.

Mr. Eva M. Pennings is partner en advocaat bij Meyer Pennings Law & Mediation, gevestigd te Curaçao. Haar specialisaties zijn algemeen ondernemingsrecht, contractenrecht en maritiem recht. Voor meer informatie zie ook de website:
www.meyerpennings.com


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.