Voorwaarde bekostigen eigen ‘interface’ ook door FTAC onderkend
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Huisartsenpost (HAP) stelt in een reactie op het voorlopige besluit van de Fair Trade Authority Curaçao (FTAC) dat drie huisartsen zich alsnog zouden kunnen aansluiten bij de voorziening voor avond-, nacht- en weekenddiensten.
De HAP kan zich vinden in het oordeel van de FTAC, die aangeeft dat huisartsen niet verplicht kunnen worden het digitale patiëntendossier HIS SQLapius te hebben, maar dan wel - op eigen kosten - moeten zorgen voor een API-koppeling (een zogenoemde ‘interface’) waarmee de dossiers op elkaar kunnen aansluiten. Omdat een van de huisartsen zonder HIS SQLapius inmiddels met pensioen is, gaat het nu om drie huisartsen.
Wel geeft HAP aan dat deze drie huisartsen al eerder de mogelijkheid geboden is, maar dat zij daar geen gebruik van hebben willen maken. ,,De HAP heeft al in 2024 gecommuniceerd aan de betreffende groep huisartsen dat zij bereid is om samen te werken met huisartsen die een ander HIS gebruiken dan SQLapius. De HAP staat open voor koppeling via API’s, mits deze door de artsen zelf worden gerealiseerd en bekostigd.” En daar zit het probleem. HAP: ,,De betreffende huisartsen waren destijds niet bereid de kosten voor hun eigen aansluiting te dragen en verwachtten dat de HAP deze voor haar rekening zou nemen. Dit zou betekenen dat de HAP - voor elke huisarts die een ander HIS dan SQLapius gebruikt - op eigen kosten een aparte interface zou moeten laten ontwikkelen. Volgens de HAP is deze opstelling zowel onredelijk als financieel onhaalbaar.” Want, toegegeven: ,,Voor elk alternatieve HIS moet een aparte API-koppeling worden gebouwd om te kunnen aansluiten op SQLapius. Het ontwikkelen van zo’n koppeling is doorgaans een kostbare aangelegenheid.”
De HAP heeft in de eerste helft van 2024 wel voldaan aan een andere vereiste, namelijk het aanbrengen van een aanpassing aan SQLapius aan de kant van HAP, zodat ook systemen van andere leveranciers kunnen worden gekoppeld. ,,Deze aanpassing was in 2024 al grotendeels gerealiseerd, waardoor het technisch mogelijk is om gegevens uit te wisselen tussen SQLapius en andere huisartsinformatiesystemen.”
Uitwisseling van elektronische patiëntgegevens
Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.