Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De Nederlandse regering wil haar excuses aanbieden aan alle kinderen en jongeren die slachtoffer zijn geworden van de kindertoeslagenaffaire.

NLkabinet2Deze erkenning en excuses gelden ook voor kinderen van ouders afkomstig uit Curaçao en de andere Caribische eilanden binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Volgens Leonard Coffi, voorzitter van Stiching StepAhead, hebben de buitensporige invorderingen door de Nederlandse Belastingdienst geleid tot armoede, schulden en stress bij vele gezinnen. Tekortkomingen binnen jeugdhulp- en jeugdbeschermingsinstanties hebben ervoor gezorgd dat deze financiële problemen onvoldoende werden opgemerkt en aangepakt. Dit heeft in veel gevallen gezorgd voor uithuisplaatsingen van kinderen en jongeren. Volgens Coffi blijkt bovendien dat etnisch profileren een rol heeft gespeeld bij het ontstaan van deze problematiek. De getroffen kinderen en jongeren ondervinden tot op de dag van vandaag de gevolgen van hun ingrijpende ervaringen. Staatssecretaris voor Rechtsbescherming Teun Struycken en staatssecretaris van Financiën, verantwoordelijk voor Herstel en Toeslagen, Sandra Palmen, willen namens de Nederlandse regering in gesprek met de getroffen jongeren om te onderzoeken welke stappen nodig zijn om hen zo goed mogelijk te ondersteunen. Het kabinet wil zo op expliciete wijze het leed van deze jeugdigen erkennen.

NLkabinet1De Nederlandse regering streeft ernaar om uiterlijk eind 2027 een oplossing te bieden voor de meer dan 41.000 gezinnen die op verschillende manieren benadeeld zijn geraakt. Daarbij blijft zij gebruikmaken van de ‘Prinses Laurentien-methode’ van Stichting Gelijkwaardig Herstel, die onlangs is geoptimaliseerd voor een efficiëntere en effectievere toepassing. De methode houdt in dat ouders hun verhaal kunnen delen met zogenoemde ‘luisterende schrijvers’ die een feitenrelaas opstellen. Op basis daarvan wordt bepaald op welke compensatie men nog recht heeft. Zo meldt het NOS Journaal. Coffi stelt dat verschillende stichtingen op Curaçao zoals Stichting Minority’s, onder leiding van Erica Wever en Stichting StepAhead Curaçao het belangrijk vinden dat er een ontmoeting komt met het parlement van Curaçao, met name het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn. Dit zou moeten leiden tot betere informatie-uitwisseling en mogelijk gezamenlijke afspraken, aangezien de gehele afhandeling nog de nodige tijd vergt. Ook benadrukken zij het belang van voortdurende monitoring van de situatie. Er bestaat bezorgdheid dat er nog steeds gezinnen op Curaçao en de andere eilanden binnen het Koninkrijk zijn die tot op heden niet de gelegenheid hebben gehad om hun situatie kenbaar te maken of ondersteuning aan te vragen, waardoor hun problemen nog onvoldoende aandacht hebben gekregen.