Caribisch Netwerk: Geen olie maar wel tributylfosfaat

Van onze redactie
Willemstad - Op het terrein bij Libu, in de omgeving van Boka Sami, waar mangroven groeien en vogels broeden, is volgens een publicatie van Caribisch Netwerk ‘een schadelijke chemische stof in de bodem aangetroffen’.

F05 Boka,,Milieuactivist Ryan de Jongh, die begin dit jaar zelf bodemmonsters liet nemen, heeft de resultaten nu openbaar gemaakt”, meldt het bericht. ,,Uit het rapport blijkt dat er geen olie, maar wel tributylfosfaat (TBP) in de bodem zit. Deze stof komt alleen voor in industriële processen, zoals metaalextractie en het maken van kunststoffen. Volgens het laboratorium ADC (Analytisch Diagnostisch Centrum, red.) kan er sprake zijn van bodemverontreiniging.”

Ter illustratie en bewijs is bij het artikel een document van ADC opgenomen. Nadere bestudering daarvan door het Antilliaans Dagblad leert dat het een brief betreft van 13 oktober 2023, ondertekend door het afdelingshoofd Toxicologie en Geneesmiddelenonderzoek van ADC. Een ‘sediment afkomstig van Boka Sami’ is onderzocht.

Wat de relatie is tussen het onderzoek van 2023 en van begin 2025 wordt niet duidelijk gemaakt; ook niet waarom de resultaten van dit jaar niet zijn bekendgemaakt maar dus wel van twee jaar terug. Feit is dat (ook) in 2023 naast ‘couramine’ ook ‘tributylfosfaat’ is gedetecteerd. Daarover bericht ADC op dat moment:

,,Coumarine is een geurstof die in veel producten voorkomt waaronder persoonlijke verzorgingsproducten en reinigingsmiddelen. Tributylfosfaat wordt doorgaans toegepast als oplosmiddel in inkt, kunsthars, lijm, herbicide- en fungicidenconcentraten. Daarnaast wordt tributylfosfaat ook gebruikt als antischuimmiddel in wasmiddelen en in verschillende emulsies zoals verf en lijm. Behalve de eerdergenoemde bevindingen zijn op basis van het uitgevoerde onderzoek geen andere bijzonderheden gebleken”, aldus het afdelingshoofd.

Het ADC-onderzoek van 2023 was overigens op verzoek van Hummingbird Feather nv. Het aangeboden monster werd onderworpen aan een algemeen screeningsonderzoek, waarbij met behulp van gaschromatografie-massaspectrometrie (GC-MS) een analyse was uitgevoerd.

‘Mogelijke link met raffinaderij’

Meer hierover lezen? Neem een online abonnement op de krant.