Curoil-schip vaart onder Panamese vlag met 19 bemanningsleden

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Met de nieuwe tanker MT Frontera, die het bedrijf 11 miljoen dollar heeft gekost, wordt volgens Curoil-directeur Yamil Lasten een ‘nieuw hoofdstuk’ ingeleid in de veertigjarige geschiedenis van het bedrijf.

curoilCuroil gaat zich steeds meer richten op de internationale markt. Vandaag de dag komt ongeveer 60 procent van de inkomsten van het bedrijf uit de internationale markt. ,,Op die manier kunnen we ook de nodige investeringen doen voor onze lokale markten”, aldus Lasten tijdens de doop van het schip.
Curoil werd in 1985 opgericht na het vertrek van Shell. Curoil moest de aanvoer van energieproducten voor Curaçao en de andere eilanden blijven garanderen. Maar, zo stelt Lasten: ,,Het bedrijf dat begon met vooral lokale distributie heeft zich ontwikkeld en een stevige positie verworven op de bunkermarkt in het zuidelijke deel van het Caribisch gebied, met operaties op de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao). Met Frontera worden stappen gezet om onze markt verder te laten groeien voorbij onze grenzen.”
Het schip vaart overigens onder Panamese vlag en de bemanning bestaat uit negentien professionals met verschillende achtergronden en specialisaties zoals kapitein, elektricien, monteur, machinist en stuurman. Twee van deze personen, jongeren volgens de Curoil-directeur, zijn van Curaçaose afkomst, een elektricien en een stuurman. Het bedrijf werkt met betrekking tot de operatie van de tanker samen met Integrated Marine Services (IMS).
De werkzaamheden zijn als volgt, zo wordt vanuit Curoil nader uitgelegd: Curoil koopt en verkoopt geraffineerde energieproducten, dus benzine, kerosine, gasolie en stookolie, maar geen ruwe olie. Deze producten worden meestal geïmporteerd uit Europa of de Golf van Mexico. Frontera voert bunkering-operaties uit in het Caribisch gebied. Het gaat dan om het bevoorraden van schepen met brandstof (offshore bunkering) of het leveren van producten aan eilanden in het Caribisch gebied, bijvoorbeeld voor nutsbedrijven. Frontera heeft de capaciteit om 9.500 metrieke ton aan product te vervoeren, verdeeld over dertien tanks, wat de mogelijkheid biedt om tot zeven verschillende producten tegelijkertijd te laden.
Lasten: ,,Als bedrijf dragen wij de verantwoordelijkheid om de aanvoer van producten te garanderen voor zowel Curaçao als Bonaire, een verantwoordelijkheid die we altijd, ongeacht wat er gebeurt, hebben nagekomen en zullen blijven nakomen. Maar daarnaast hebben wij ook de visie om onze internationale markt verder te ontwikkelen en dé voorkeurspartner te zijn in het Caribisch gebied, en op die manier bij te dragen aan de economie en ontwikkeling van de markten die wij bedienen. Met de Frontera wordt de volgende stap gezet in de interessante geschiedenis van Curoil en een nieuw hoofdstuk begonnen. Een hoofdstuk met de nadruk op onze internationale markt.”