Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Van alle privéhuishoudens op Curaçao geeft 27,6 procent, oftewel ruim één op de vier, aan de meeste overlast te ervaren door loslopende honden in de buurt.

overlastOp de lijst van belangrijkste vormen van overlast in woonwijken staat op de tweede plaats ongedierte (22,9 procent), daarna gebrek aan straatverlichting (16,6 procent) en volgens vervuiling in de buurt (10,9 procent).
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek van Curaçao (CBS) over de Senso 2023 die het CBS recentelijk met het Antilliaans Dagblad heeft gedeeld.
De analyse van het CBS is uitgevoerd over een totaal van 60.075 huishoudens, waarbij collectieve huishoudens zoals instituten, verpleeghuizen en de gevangenis buiten beschouwing zijn gelaten. Van voornoemd totaal geeft 38,9 procent van de huishoudens aan geen enkele vorm van overlast in de buurt te ervaren. Het resterende percentage huishoudens ervaart echter diverse vormen van overlast. Maar liefst 16.607 huishoudens ervaren overlast door loslopende honden in de buurt. Ongedierte vormt eveneens een probleem voor bewoners: 13.789 huishoudens melden overlast van insecten en ratten. Daarnaast klagen 9.973 huishoudens op Curaçao over een gebrek aan straatverlichting. Een andere vorm van overlast is vervuiling in de buurt, 6.544 huishoudens melden overlast door zwerfafval op openbare plaatsen.
Wat betreft overlast door loslopende honden, is de inzet van het ministerie van Justitie om het risico op bijtincidenten met honden zo veel mogelijk te verminderen momenteel erg actueel. Een centraal meldpunt is in de maak voor burgers en toeristen om incidenten of gevaarlijke honden te melden. Er komen duidelijke richtlijnen voor eigenaren over hun verantwoordelijkheid en er wordt samenwerking bewerkstelligd met ketenpartners zoals de Veterinaire Dienst, politie en het Openbaar Ministerie. Aan de richtlijnen voor eigenaren wil Justitieminister Shalten Hato (MFK) juridische consequenties verbinden.
Op dit moment zijn het muilkorfgebod en kort-aanlijngebod wettelijk geregeld in de Landsverordening gevaarlijke honden. Het muilkorfgebod en kort-aanlijngebod kunnen worden gehandhaafd door een opsporingsambtenaar, in overleg met het hoofd van de Veterinaire Dienst. Op grond van de huidige Landsverordening gevaarlijke honden kunnen eigenaren van gevaarlijke honden verplicht worden om hun honden kort aan te lijnen of een muilkorf te laten dragen. De Justitieminister heeft het hoofd van de Veterinaire Dienst gemandateerd om een dergelijk gebod op te kunnen leggen voor zover een hond verblijft op een openbare plaats of op het terrein van een ander dan de eigenaar of houder.
Houdt een eigenaar zich niet aan de verplichting, dan kan bijvoorbeeld een boete opgelegd worden van minimaal 500 gulden. De hond kan bij herhaalde overtreding ook in beslag genomen worden en mogelijk geresocialiseerd. Maar, bij de hond kan ook in strafrechtelijke zin overgaan worden ‘tot geneeskundige behandeling’. Er komt bovendien een nieuwe lijst met ‘gevaarlijke honden’, daarop worden genoemd de hondenrassen, maar ook de ‘look-alikes en alle kruisingen met of tussen de hondenrassen’. Tijdens de Senso 2023 is geregistreerd dat 29.378 huishoudens een of meer honden als huisdier houden. Daarvan hebben 10.753 huishoudens één hond in huis, 8.759 huishoudens twee honden en 4.588 huishoudens drie honden. Er zijn ook honderden huishoudens die een groot aantal honden hebben.