SER-directeur Henriquez wil duurzame, inclusieve economie

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Curaçao staat op een kruispunt, zo vindt Raúl Henriquez, directeur tevens algemeen secretaris van de Sociaal-Economische Raad (SER).

SER,,Blijven we economische groei louter in cijfers vatten of kiezen we voor een samenleving waarin vooruitgang ook sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid omvat? Een eiland waar kansen eerlijk worden verdeeld, waar innovatie floreert en waar duurzaamheid geen toekomstideaal is, maar een dagelijkse praktijk? Dit is geen verre droom, dit is een haalbare realiteit als we samen bereid zijn verder te kijken dan de traditionele maatstaven van succes”, meent Henriquez. Hij zei dit voorafgaand aan een lezing op de University of Curaçao (UoC) van SER Nederland-voorzitter Kim Putters.
Het gaat om wat ‘brede welvaart’ genoemd wordt en dat is volgens Henriquez niet slechts een theoretisch begrip, maar een essentieel richtsnoer voor duurzaam beleid. Het vereist een holistische benadering waarbij economische vooruitgang hand in hand gaat met sociale cohesie en ecologische verantwoordelijkheid.
Volgens de SER-directeur worden verkeerde doelen nagestreefd als verkeerde maatstaven worden gehanteerd. Curaçao heeft in dit opzicht de mogelijkheid zich te positioneren als een voorloper in een paradigmaverschuiving waarbij de focus niet alleen op groei ligt, maar op kwaliteit van leven die deze groei oplevert. ,,De bredere ontwikkelingsagenda zoals de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties, onderstreept dat economische groei slechts duurzaam is als hij sociaal inclusief en ecologisch houdbaar is. Dit uitgangspunt is wezenlijk voor de langetermijnveerkracht van Curaçao.”
Henriquez citeerde de Engelse econoom Kate Raworth die in haar ‘Doughnut Economics’ stelt dat een veerkrachtige economie niet uitsluitend afhankelijk mag zijn van voortdurende groei, maar primair gericht moet zijn op het welzijn van mens en dier. ,,Brede welvaart biedt Curaçao de kans om het voorbeeld te worden van duurzame en inclusieve ontwikkeling, waarbij beleid verder reikt dan de economische parameters. Deze transitie vraagt om lef, leiderschap en samenwerking. Een duurzame en inclusieve economie kan alleen tot stand komen als overheid, werkgevers, werknemers, maatschappelijk middenveld, academia, gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen en voorbij sectorale belangen kijken. De inzichten van vandaag dwingen ons kritisch te kijken naar bestaande beleidskeuzes en hoe deze bijdragen aan een veerkrachtige en inclusieve economie.”
Henriquez wees zijn gehoor erop dat de Indiase econoom Amartya Sen in zijn boek ‘Development as Freedom’ accentueert dat economische groei geen doel op zich is, maar een instrument om fundamentele vrijheden en levenskwaliteit te bevorderen. ,,Dit benadrukt dat brede welvaart een geïntegreerde benadering vereist waarbij sociaaleconomische vooruitgang in dienst staat van menselijk welzijn en duurzaamheid. De operationalisering van dit concept brede welvaart vereist institutionele hervormingen en een paradigmatische verschuiving in beleidsdenken. Dit vergt niet alleen bestuurlijke daadkracht, maar ook een diepgewortelde cultuurverandering waarin sociaal en ecologisch verantwoord handelen wordt geïnternaliseerd binnen zowel de private als de publieke sector”, aldus Henriquez.