Papiaments moet geen onderdeel van een ‘talenstrijd’ zijn
Van onze correspondent
Kralendijk - Arthur Sealy pleit er in een bijdrage op Live9FM voor om op Bonaire een hbo-opleiding te starten.
Het doel hiervan is om het onderwijs te verbeteren zodat het past bij de behoeften van Bonaire. En dat betekent volgens hem niet per definitie dat het Papiaments als instructietaal moet worden ingevoerd in het voortgezet onderwijs.
Aan studenten werd en wordt volgens Sealy bewust gevraagd een betekenis en uitleg op te zoeken in Nederlandse woordenboeken én bibliotheken te bezoeken waar encyclopedieën aanwezig zijn. ,,Het onderwijs heeft niets te winnen bij een strijd om Papiaments als instructietaal of Papiaments als onderdeel van de strijd tussen schoolleiding en ouderraad”, aldus Sealy, die zelf van 1982 tot 2000 als geschiedenisdocent werkzaam was op het voortgezet onderwijs op Bonaire. ,,Als leraar geschiedenis waren de lessen in het Nederlands. Ik heb moeilijke begrippen niet in het Papiaments uitgelegd.”
Onderwijs gaat volgens hem over wat schoolontwikkeling inhoudt, hoe kennis en vaardigheden worden verworven en welke rol taal en lezen spelen in het lange leerproces. ,,Er is een artikel van Juana Kibbelaar dat ik iedereen die serieus over taal en onderwijs wil debatteren, aanraad. Het onderwerp onderwijs moet besproken worden.”
Het uitgangspunt bij taal zou volgens Sealy niet moeten zijn in welke taal wordt onderwezen, maar wat onderwijs in een bepaalde taal voor het kind betekent. Op Bonaire is het Nederlands de voertaal in het onderwijs en het zou voldoende moeten zijn om in Nederland een studie op hbo- en universitair niveau voort te zetten. ,,Mijn vraag is echter of het Nederlands als basis inderdaad sterk genoeg is om na mavo, havo of vwo een vervolgopleiding te doen.”
Sealy wijst op het probleem dat 51 procent van de beroepsbevolking onder het gewenste kwalificatieniveau werkt en dat dit probleem moet worden aangepakt. ,,Het is belangrijk om te weten dat tot dit percentage ook degenen behoren die in het management zitten en niet alleen degenen in de uitvoering.” Sealy zegt de noodzaak te zien om op Bonaire om een hbo te starten zodat studenten op het eiland de vaardigheden kunnen worden bijgebracht om het uiteindelijk te schoppen tot schooldirecteur, leraar, gouverneur, adviseur, advocaat, vakbondsleider, journalist, sportleider en manager. De eerste stap is volgens hem dat gedeputeerde Nina den Heyer met behulp van buitenlandse academische experts een onderwijsvisie ontwikkelt om Nederland vervolgens een concreet plan te presenteren hoe een hbo op Bonaire gerealiseerd kan worden.