Cooper: Verval is bedreiging voor erfgoedstatus

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Eigenaren van monumentale panden zullen in de toekomst strenger door de regering worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid hun panden te onderhouden en, als ze al in staat van verval verkeren, op te knappen.

monumentenDat heeft de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Charles Cooper (MFK) gisteren in een persconferentie over de viering van 25 jaar Willemstad Werelderfgoedstad naar voren gebracht. ,,Er zijn twee bestaande wetten die hiervoor ingezet kunnen worden, maar misschien is ook nieuwe, strengere wetgeving nodig om bezitters van monumenten onderhoud en renovatie af te dwingen. Dit is niet alleen belangrijk voor Curaçao, maar vanwege onze Unesco-status voor de hele wereld. Verval is ook een bedreiging voor deze status”, aldus Cooper. Op dit moment kan al steviger gehandhaafd gaan worden op basis van de Monumentenlandsverordening en de Bouw- en Woningverordening. Maar, zo geeft de minister aan, het is niet altijd makkelijk eigenaren op hun onderhoudsplicht aan te spreken omdat het soms gaat om erfenissen en meerdere familieleden die eigenaar zijn of aanspraak maken op het monument. Cooper: ,,Voor dit soort complexe situaties moet mogelijk nieuwe wetgeving ontwikkeld worden, waarbij eigenaren gedwongen worden onderhoud te plegen of het gebouw te verkopen.” De minister geeft aan dat de stichting Monumentenfonds onder bepaalde voorwaarden bij renovatie financieel kan bijstaan.
Cooper is verheugd dat er al zoveel bewustwording is over Willemstad als erfgoedstad en dat er veel activiteiten zijn die dit uitdragen zoals Kaya Kaya, de Monumentu Habrí-dagen en conferenties zoals onlangs georganiseerd door Stichting Monumentenfonds, waarbij ook veel bouwkundestudenten van de University of Curacao (UoC) aanwezig waren. Maar er moet volgens hem nog meer gedaan worden, voor zowel de lokale bevolking als toeristen. Zo moet op scholen Willemstad als erfgoedstad meer en intensiever in het curriculum worden opgenomen.
Voor cruisetoeristen die door de stad wandelen kan bijvoorbeeld bij verschillende panden met een QR-code informatie verstrekt worden. Ook op de wegbewijzering moet duidelijker aangegeven worden dat Willemstad op de Unesco-lijst staat.
Verder zal er een informatiecentrum komen voor toeristen en andere bezoekers. Hier kan een cafetaria bij komen en kunnen souvenirs verkocht worden zodat het centrum zich deels zelf kan bedruipen. Er is al een plan uitgewerkt samen met de Stichting Monumentenzorg en aan de Nederlandse staatssecretaris voor Cultuur en Media, Gunay Uslu (D66), aangeboden. ,,Haar ambtenaren zullen eerdaags op Curaçao zijn om nadere invulling te geven aan het te bewandelen traject”, zo kondigt Cooper aan.
Een vaste expositie zal ook ingericht gaan worden, zo vervolgt de minister. Daar kunnen bezoekers, toeristen, bewoners en de schoolgaande jeugd geïnformeerd worden.
,,Het design is al klaar. Dit alles moet komen in regeringscentrum Fòrti, Fort Amsterdam, waar in 1634 het centrum van Willemstad geboren is.”
De minister sluit af met alle activiteiten die dit weekend zullen plaatsvinden en verwijst hiervoor naar de Facebookpagina Willemstad 25. ,,Er zijn allerhande feestelijke activiteiten die niet gemist kunnen worden, zoals Monumentu Habrí op zondag”, zo besluit hij.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.