Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Sea Turtle Conservation Curaçao (STCC) wil op negen verschillende plaatsen in de Curaçaose wateren onderzoek doen naar de schildpaddenziekte die in januari werd ontdekt. Om dit te kunnen doen heeft de instantie snel geld nodig.

stcc2STCC is daarom een crowdfundingcampagne gestart met als doel 50.000 dollar op te halen. Een tiende daarvan zal allereerst worden gebruikt voor de aanschaf van de benodigde materialen voor de onderzoeken. Vervolgens zullen de kosten voor elke survey zo’n 20.000 dollar bedragen. Per survey worden negen locaties bekeken door een team van ongeveer zestien mensen en de instantie wil dat het liefst elk kwartaal gaan doen, om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden.
Eerder onderzocht STCC jaarlijks vijf locaties. Bij het onderzoek in januari werd ontdekt dat meer dan de helft van de zeeschildpadden bij Wacawa, aan de noordkust van het eiland, is besmet met fibropapillomatosis. Dat is een soort herpesvirus dat zich uit in de vorm van ‘bloemkoolachtige tumoren’ op de vitale delen van het dier. Ook bij Ascencion werden veel zieke schildpadden aangetroffen. De plotselinge opkomst van deze ziekte leidt tot zorgen en moet daarom snel onderzocht worden, zo stelt STCC-directeur Sabine Berendse.
STCC wil het aantal monitoringslocaties opschroeven naar negen, omdat de omstandigheden in het natuurgebied ook informatie kunnen geven over de ziekte. Nu lijkt het erop dat de zieke schildpadden enkel aan de noordkust zitten, maar zeker is dat niet. ,,Sint Joris zat bijvoorbeeld niet in het onderzoeksgebied. Dat willen we nu wel gaan onderzoeken. Ook omdat in deze baai dezelfde zeegrassen zitten als bij Wacawa, maar het daarentegen niet in de stroom van de grote vervuilers ligt”, aldus Berendse.
Tijdens de surveys zullen ook biopsies worden uitgevoerd. Het weefsel zal vervolgens worden onderzocht door expert op het gebied van ‘wildlife’-ziektes Thierry Work en Artemis One Health Research Foundation. Die hebben hun lab en expertise kosteloos aangeboden aan STCC. Het analyseren van de samples kan meer informatie opleveren over de aard van de ziekten en de verspreidingsmechanismen. Op basis daarvan kunnen de dieren in de toekomst zo goed mogelijk worden beschermd.
Behalve via het publiek probeert STCC ook via andere wegen aan steun te komen. Zo is er een aanvraag ingediend bij de Waitt Foundation voor een ROC (Rapid Ocean Conservation)-subsidie. Het gaat hierbij om een bedrag van maximaal 15.000 dollar. Daarnaast heeft Berendse begin dit jaar een gesprek gehad met minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) Suzy Camelia-Römer. STCC heeft bij GMN subsidie aangevraagd voor het jaar 2019, maar of deze wordt toegekend is nog niet bekend. GMN is ondertussen wel bezig met de benodigde administratieve ondersteuning bij de noodzakelijke vergunningen en ontheffingen.
Het onderzoek naar de schildpaddenziekte steunen kan via de website van GlobalGiving.
http://goto.gg/33206


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).