Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Demissionair premier Ben Whiteman (PS) heeft naar eigen zeggen de afgelopen periode alles uit de kast gehaald om PdVSA/Venezuela te overreden eindelijk het felbegeerde Memorandum of Understanding (MoU) te ondertekenen in verband met de toekomst van de Isla-raffinaderij op Curaçao.

statengze
Vergeefs. Zo blijkt uit zijn presentatie gisteren voor de Staten. De minister-president schotelde een nauwkeurig bijgehouden ‘Time Line’ voor, die teruggaat tot 2004 en eindigt waar Curaçao nu staat met de op 19 november getekende Heads of Agreement met Guangdong Zhenrong Energy (GZE).
Talloze, bijna ontelbare, pogingen gedurende enige jaren om een MoU ondertekend te krijgen met de zuiderburen, waaronder zelfs bij de gelegenheid van het bezoek van koning Willem-Alexander in november 2013 aan Caracas en nog een ‘ultieme poging’ van Whiteman tijdens een bezoek eind augustus 2016 aan Venezuela, leverden maar niet het gewenste resultaat op. PdVSA/Venezuela gaf telkens niet thuis.
Ondertussen waren er al wel sinds het bezoek aan China in mei 2015, op uitnodiging van de Chinese consul-generaal in Willemstad, contacten met de Chinezen; die in dezelfde maand dat Whiteman voor een gesloten deur in Venezuela stond - in augustus 2016 - leidden tot een belangrijk tegenbezoek van GZE aan Curaçao.
Augustus blijkt achteraf een cruciale maand. Het was de onrustige maand vóór de algemene staking van eerst de Isla-bonden en later ook de algemene vakbonden, waarin van alles en nog wat soms in hoog tempo plaatsvond. Zo blijkt uit de reconstructie.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).