Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçaose jeugdzeiler Tijn van der Gulik zal in Auckland, Nieuw-Zeeland, deelnemen aan de ISAF Youth Worlds 2016. De 16-jarige Tijn doet mee in de Laser Radial-klasse, een eenmansboot voor jeugd en volwassenen tot 72 kilo. vandergulikDe wedstrijden in de ISAF Youth Worlds worden gevaren van 14 tot en met 20 december. De talentvolle zeiler reist zaterdag af naar Auckland.
De op Curaçao geboren en getogen Van der Gulik begon op vijfjarige leeftijd met zeilen en is in zijn vrije tijd bijna altijd op het water te vinden. Van der Gulik zit in vwo 6 van het Kolegio Alejandro Paula (KAP) en heeft gisteren zijn eerste schoolexamen gemaakt. ,,Dat ging goed hoor”, laat Tijn weten. ,,Ik mis er een aantal volgende week, maar die mag ik in januari inhalen. In Nieuw-Zeeland ben ik natuurlijk bezig met het zeilen, maar er zijn ook tijden dat ik een boek kan oppakken en kan gaan leren.” Na zijn eindexamen wil hij zich helemaal gaan richten op de zeilsport. Tijn is nog maar 16 jaar oud als hij in de zomer van 2017 eindexamen doet. ,,Ik wil wel gaan studeren, maar ik ben nog jong en ga me eerst op het zeilen richten.” Zijn droom is om deel te nemen aan de Olympische zomerspelen in Tokyo in 2020. Hij wil dat bereiken door richting 2020 regatta’s in verschillende wateren te varen en zich verder te ontwikkelen. Van der Gulik is al begonnen met het werven van sponsors met de Tijn van der Gulik Olympic Campaign Tokyo 2020.
Van der Gulik heeft al een paar sponsors gevonden, laat Anneke van der Gulik, de moeder van Tijn, tegenover deze krant weten. ,,Tijn moet veel trainen in verschillende landen. Op Curaçao waait het eigenlijk altijd hard en hij moet ook leren omgaan met weinig wind. Ook moet hij deelnemen aan internationale wedstrijden, want op Curaçao zijn wel meer zeilers maar de competitie is klein.” In november deed Tijn mee aan het Sunfish Youth World Championship in Cartagena en daar eindigde hij op de zevende plaats. De Sunfish is geen Olympische klasse. Anneke van der Gulik denkt dat Tijn in Auckland goed kan gaan presteren. ,,Hij heeft vorig jaar in Maleisië deelgenomen aan dit evenement en toen is hij op de 47e plaats geëindigd. De laatste tijd is hij enorm gegroeid, en we hebben dan ook redelijk hoge verwachtingen en de ambitie is er.” Tijn bevestigt dit. ,,Het doel is om in de top 30 te eindigen.” De omstandigheden in Auckland zijn vrij gunstig voor Tijn. ,,Het is op open zee, het water is met 18 graden een stuk kouder dan het water op Curaçao. Er staat wel redelijk wind en de golven vallen mee.”
Tijn neemt deel als vertegenwoordiger van de Nederlandse Antillen. ,,Dit is nog zo geregeld in de zeilwereld. Ik weet niet precies waarom dat nog zo is.” Namens welk land Tijn eventueel zal deelnemen aan de Olympische spelen weten Van der Guliks nog niet. ,,Curaçao is niet erkend om deel te nemen aan de Olympische Spelen en de Nederlandse Antillen bestaan niet meer, dus moeten we een andere optie zoeken. Uitkomen voor Nederland is een optie, maar dan kom je wel in een volle vijver terecht in de kwalificatiefase. We kijken ook of Aruba een mogelijkheid is. Als Tijn is geslaagd voor zijn eindexamen gaan we kijken wat politiek-praktisch mogelijk is.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).