Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De tentoonstelling 100 Aña Refineria na Kòrsou ‘Isla den nos Bida’ is geopend door Felix de Rooy en René Wissink in het NAAM-gebouw in Pietermaai. Het betreft een van de grootste tentoonstellingen die NAAM tot nu toe heeft georganiseerd.


expositieZo’n 250 genodigden konden genieten van het programma. Onder de genodigden waren onder andere de consul-generaal van Venezuela, Marisol Gutiérrez de Almeida, de consul-generaal van de volksrepubliek China, Zhang Weixin, consul-generaal van de Republiek van Haïti, Raymond Adam en consul van de Dominicaanse Republiek, Francisco A. Francisco.
Ook waren de vertegenwoordiger van Nederland, Henk Brons, en voormalig premier van de Nederlandse Antillen, Maria Liberia Peters, aanwezig. De avond begon met het volkslied door de kindersteelpanband van het St. Albertus College en werd vervolgd met een speech van Richenel Ansano, directeur van NAAM, die sprak over de rol van een modern museum als forum voor dialoog over sociale vraagstukken.
Premier Ben Whiteman volgde kort daarna en vertelde onder meer over de grote impact die de raffinaderij gehad heeft op onze economie, over de immigranten die door de Shell naar Curaçao werden gehaald en het belang van de juiste keuze na 2019.
Het publiek werd verrast door een aangrijpende performance van de jonge artiest Paco Martina, die speciaal voor deze gelegenheid een gedicht schreef: ‘25 Aña Isla den Mi Bida’. Waarin hij zijn visie als jonge en betrokken Curaçaoënaar duidelijk naar voren bracht. Regisseur, schrijver, theatermaker en curator van de tentoonstelling, Felix de Rooy, sloot af met een indrukwekkende speech die het publiek van begin tot eind boeide met treffende woordspelingen.
De ‘Pitu di Shell’ kondigde de officiële opening aan, waarna de heer De Rooy begon met een rondleiding voor een groep geselecteerde gasten en pers. De tentoonstelling behelst een tijdlijn die loopt van vóór 1915, voor de komst van de Shell, tot na 2019, met een aantal mogelijke scenario’s van de toekomst, na het beëindigen van het contract tussen PdVSA en Refineria di Kòrsou.
De tentoonstelling is vormgegeven door middel van foto’s, video’s, objecten en tekst. Ook is er een studyroom waar een documentaire van Kirk Claes wordt vertoond over de PdVSA. Doel van de tentoonstelling is de veelzijdige invloed van de raffinaderij te tonen en ruimte te maken voor dialoog over onze toekomstvisie.
De tentoonstelling ‘Isla den Nos Bida’ is sinds dinsdag 6 december geopend voor het publiek en kost 5 gulden voor de lokale bevolking en 5 dollar voor toeristen. Kinderen en 60-plussers betalen 1 gulden.
Het museum is dinsdag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur geopend, op zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur. Op maandag is NAAM gesloten.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).