Van een onzer verslaggeefsters

Willemstad - Ook in het laatste Amerikaanse Trafficking in Persons (TIP) Rapport houdt Curaçao de TIER 2-status. ,,Het land heeft het afgelopen jaar geen enkel nieuw slachtoffer van mensenhandel weten te identificeren.

humantraffickingreport

Dat terwijl op het eiland veel jonge meiden in de prostitutie worden gedwongen”, dat stelt Solmaz Sharifi, de voormalige viceconsul van de Verenigde Staten op Curaçao, tijdens een telefonisch gesprek vanuit Washington met deze krant.
Het rapport is in de Verenigde Staten gisteren door staatssecretaris John Kerry aan de journalisten gepresenteerd. Vlak daarna werd middels een conference call een geselecteerd groepje van de Curaçaose media over het rapport ingelicht.
In tegenstelling tot Curaçao - en ook Aruba - heeft Sint Maarten het afgelopen jaar op het gebied van mensenhandel grote vooruitgang geboekt en staat het eiland inmiddels geregistreerd als het kleinste land ooit dat een TIER 1-status heeft behaald.
Bij publicatie van het vorige TIP-rapport maakte de Curaçaose regering nog bekend zich nog actiever in te zullen zetten voor de strijd tegen mensenhandel om zo de TIER 1-ranking te behalen. Een jaar eerder werd een taskforce mensenhandel in het leven geroepen en werd vanuit het ministerie van Justitie een Nationaal Coördinator aangewezen. Belangrijke stakeholders die deel uitmaken van de taskforce zijn de Arbeidsinspectie van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, de Toelatingsorganisatie en het Korps Politie Curaçao van het ministerie van Justitie, maar ook Stichting Slachtofferhulp, het Openbaar Ministerie en de Directie Buitenlandse Betrekkingen. Maar in het afgelopen jaar is nauwelijks vooruitgang geboekt, zo blijkt uit de laatste rapportage. ,,De regering van Curaçao doet pogingen om aan de minimale vereisten te voldoen, maar er is meer werk aan de winkel”, aldus Sharifi.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.