APC leent haven 58 miljoen; totaal investeringsbedrag van 76 miljoen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Havenbedrijf Curaçao Ports Authority (CPA) en het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) hebben een akkoord bereikt voor de financiering van de tweede megapier.

megapieroverhandiging

Dat is gisteren bekendgemaakt. Met de constructie van de tweede megapier bij Otrobanda in Willemstad is een totaalbedrag gemoeid van 42.660.000 dollar (bijna 42,7 miljoen dollar ofwel 76 miljoen gulden). Daarvan wordt zo’n 32,7 miljoen dollar (58 miljoen gulden) door APC gefinancierd.
APC is het grootste pensioenfonds van Curaçao. ,,Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit een syndicaatlening zou worden”, zegt Giovanny Pieternelle, senior director van NIBanc, door CPA aangesteld als zogeheten ‘lead arranger’. ,,Dit zou hebben ingehouden dat er meerdere financiële instellingen als financiers voor dit project zouden zijn aangewezen.” APC gaf echter aan bereid te zijn het hele bedrag op zich te nemen als een langetermijnlening.
De National Investment Bank (NIBanc) is in dit traject opgetreden als lead arranger namens CPA. De lead arranger is de agent in een financieringstraject die in dit geval namens het overheidshavenbedrijf op zoek is gegaan naar de meest gunstige financieringsvoorwaarden voor dit project.
,,Dit financieringstraject (met alleen APC, red.) is een stuk voordeliger voor partijen betrokken bij dit project”, legt Pieternelle uit. Het voorstel van pensioenfonds APC is door CPA als gunstig beoordeeld en CPA is volgens een persbericht dan ook ‘zeer verheugd’ een akkoord te hebben bereikt met APC voor de financiering van de tweede megapier; een voor Curaçao belangrijk project.
Humberto de Castro, algemeen directeur van CPA, is blij met de door APC getoonde bereidwilligheid om als financier voor dit project op te treden. ,,Hiermee is een belangrijke mijlpaal bereikt. Wij kunnen ons nu concentreren op de uitvoering van het project”, aldus De Castro. Hij geeft aan dat hiertoe reeds een aannemer is aangewezen, namelijk BAM International. De Castro geeft verder aan dat de leningsovereenkomst met APC feitelijk zal worden gesloten met een door CPA op te richten dochtervennootschap.
CPA en APC zijn voornemens om nog vóór het einde van deze maand de nodige formaliteiten te hebben afgerond om uiterlijk op 30 juni tot ondertekening van de leningsovereenkomst te kunnen overgaan.
Namens APC geeft algemeen directeur Evelyn Kruithof-Bor aan dat zij bijzonder tevreden is met het feit dat een lokale instelling als APC een waardevolle bijdrage kan leveren aan de totstandkoming van voor het eiland wezenlijke projecten, die een bijdrage leveren aan de economische ontwikkeling van Curaçao.
,,De havenindustrie en de toeristische sector zijn zeer belangrijke economische pijlers voor Curaçao en dienen als een voorname deviezenbron voor ons land”, meldt het persbericht. ,,De tweede megapier zal een belangrijke bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van deze sectoren ten gunste van onze economie en daarmee nieuwe lokale beleggingsmogelijkheden creëren.”
Kruithof-Bor: ,,Wij verwelkomen projecten die positief bijdragen aan de economische ontwikkeling van Curaçao.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).