Van onze redactie
Paramaribo - Van de honderd mensen die tot nu toe getest zijn op het zika-virus in Suriname is 30 procent positief getest. Dit zegt John Codrington, hoofd van het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), aldus de Ware Tijd.
Codrington zegt dat dit slechts het topje van de ijsberg is omdat er vermoedelijk honderden gevallen zijn. Het virus is milder en daarom laten minder mensen zich testen. Begin van de maand waren nog slecht twee mensen positief getest. Codrington zegt dat er geen reden is tot paniek. ,,Paniek moet je nooit hebben. Het lichaam ruimt het virus vanzelf op.”
Hij wijst erop dat de mug die het virus overbrengt actief is, dus iedereen die geprikt wordt loopt het risico besmet te raken. Codrington zegt dat mensen niet bang hoeven te zijn en niet naar de dokter hoeven, omdat er geen medicijn tegen zika is. Hij benadrukt dat de patiënt wel genoeg moet rusten en voldoende water moet drinken.
Volgens de deskundige heeft het virus zijn piek nog niet bereikt. Die zal samenvallen met situaties die gunstig zijn voor de muskiet, zoals de regentijd en broedplaatsen. Hij zegt dat de mensen ook getest worden op chikungunya, maar hiervan zijn er bijna geen positieve gevallen. De laatste was vorige maand. Het virus is wel aanwezig maar in veel mindere mate. Hij legt uit dat als een virus overheerst bij een epidemie, de andere niet de gelegenheid krijgt zich te laten gelden.


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).