Van onze redactie
Quito - Voor de eerste keer in een eeuw tijd zijn op de Galapagoseilanden in het wild jongen van een Galapagos-reuzenschildpad geboren.

 

Wetenschappers zijn opgetogen over de geboorte van de dieren, die zich lange tijd niet op natuurlijke wijze konden voortplanten. Dat meldt La Chispa.
In 1970 kwamen wetenschappers erachter dat er slechts negentien Galapagos-reuzenschildpadden op het eiland Pinta leefden. Ze waren gemiddeld zeventig jaar oud. De wetenschappers zetten een fokprogramma op het eiland Santa Cruz op om de jongen later weer uit te zetten op Pinta.
Danny Rueda, een van de wetenschappers die zich bezighoudt met het herstel van het ecosysteem op de Galapagoseilanden, zei zaterdag dat in december zes jongen in het wild werden geboren op Pinta. Er zijn inmiddels 650 Galapagos-reuzenschildpadden op Pinta.
De schildpadden konden zich niet lange tijd niet voortplanten als gevolg van een rattenplaag op de archipel. De ratten kwamen lang geleden op de eilanden terecht aan boord van passerende schepen. In 2012 werd een campagne begonnen om de ratten op de eilandengroep uit te roeien. ,,Nu we zes jonge schildpadden hebben aangetroffen is ons duidelijk dat het uitroeien van de ratten een succes is geweest”, aldus Rueda. ,,We zien dat het ecosysteem op Pinta zich nu aan het herstellen is. Het is een proces dat veel tijd kost, maar de eerste stap is de geboorte van schildpadden in hun natuurlijke habitat en dat is een eeuw lang niet gebeurd.”
De Galapagoseilanden, die onderdeel van Ecuador zijn, liggen ongeveer duizend kilometer uit de kust in de Stille Oceaan. De archipel werd in 1978 op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst vanwege de unieke flora en fauna. Het waren de Galapagoseilanden die Charles Darwin inspireerden tot zijn evolutieleer.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.